2007. április 22., vasárnap

Jókai füveskönyvéből

2007.április 22 vasárnap


Ha minden emernek volna egy fintortükre, amely naponként azt mondaná a szemébe: hátha magadban van a hiba... Felére leolvadnának a háborúk, egynegyed részre a házastársi civódások, egynyolcad részre a párbajok s egytizenhatod részre a processzusok.
Gondoljon rá az olvasó, midőn egy hírlapot a kezébe vesz, s kedvetlenül mondja: "megint nincs benne semmi" , hogy vannak idők, amikor a semminek is értéke és becse van.
A kormány meglopja a polgárt, s a polgár meglopja az államot. Ez a szövetség. Ott az "én, te, ő" egy circulus vitiosus: "te meglopsz engem; én meglopom őtet; ő aztán lopjon meg téged !" Ez azon államokban a jelszó, ahol mindent el lehet venni, ha egy furfangos paragrafus és a hatalom megvan hozzá.
Ismerem a mi népünket ! Heve szalmatűz: nagy lánggal fellobban, hamar elhamvad. Mindenre van hajlama, tehetsége, de komoly kitartása semmihez. Mindenki ért mindenhez, de egy tárgyat megragadni mindenki restelkedik.
A nemzeti gyűlölködés nagy terebély-fává nőhet ugyan fel, de ez a fa gyümölcsöt a gazdájának, aki elültette, nem terem soha; ezen a fán csak a verebek érzik jól magukat, azoknak hernyó kell, s az van rajta elég.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése