2007. április 18., szerda

Tér és idő

2007.április 18.szerda Részletek a Dalai Láma: Nyitott szívvel c. könyvéből „…a fizikai világ észlelése nem nyújthat elegendő alapot a világ megismeréséhez. Az anyagtalan dolgok egyik példája az idő fogalma. Az idő az anyagi világ kísérője, de létezését nem lehet az anyagi világ szempontjai szerint meghatározni….” Ide kapcsolnám és ajánlom Stephen Hawking : Az idő rövid története c. könyv elolvasását annak, aki kíváncsi az Univerzum keletkezésének teóriáira, ill. a tér és idő összefüggéseire. És hogy a ”tér” milyen fantasztikus dolog, látogass el a http://www.levlap.com/catcheyes.shtml oldalra. Háromdimenziós képeket láthatsz ott – ha ugyan képes vagy mindenféle szemüveg nélkül rá….. Én képes voltam, mi több, nagyon élveztem a felfedezést!
Az idő és a tér a durva anyagi világban az Emberiség számára igen fontos, mivel általunk ismert valóság változásait, a különböző eseményeket csak az idő és a tér fogalom segítségével lehet sorba rendezni és követni.
A teret az „anyag” hozza létre, az idő fogalmat az emberi tudat.
A nulla idő mindenhol „létezik”, de nem része semmilyen időnek, áthatja őket. A nulla időben minden „egyidejűen történik”, azaz fogalmaink szerint ezt lehet időn kívülinek nevezni.
A teret és az időt az anyag megjelenése idézi elő, annak is csak az a sűrűségi fokozata, amikor az anyagi részecskék nem képesek egymáson áthatolni (ütközhetnek). Ezen anyagi részecskék hozzák létre a teret, ezek mozgása pedig az idő fogalmat.
A tér az anyagiságában nyilvánul meg, érzékszervekkel is érzékelhető (pl. más érzet a lég „térben” lenni, mint a víz „térben”, más a sűrűségük és a mozgásuk). Amennyiben nem változna a „térben” tartózkodásunk alatt semmilyen érzékelhető jellemző, akkor az idő fogalmat nem tudnánk használni sem (az előbb is olyan volt mint most).
Az Univerzumban a durva anyagi világon kívül nincs idő fogalom (egyébként az Emberen kívül semmilyen élőlénynek nincs), tér is csak az asztrál anyagiságban van, de idő itt sincs, csak „jelen”, a mentál és kauzál anyagiságban sem tér, sem idő nincsen. Az Univerzumban az Emberi fogalmakkal mért jelen, a múlt és a jövő egyidejűleg létező valóság.
Az Emberi idő fogalmat az okozza, hogy az Ember képes „megjegyezni” a teret. A tudat a tér változásait sorba rendezi, ezt nevezzük időnek. Ennek alapján az idő nem dimemenzió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése