2007. június 16., szombat

Eltűnt a Gejzírek-völgye!

2007.június 16.szombat

Az UNESCO Világörökség részét képező oroszországi Gejzírek-völgye június 3-án egy szempillantás alatt eltűnt. A több mint száz gejzírrel és hőforrással tarkított csodálatos völgyet egy hegyomlás temette be. A Gejzírek-völgye a Kamcsatka-félszigeten található a Kronotsky természetvédelmi területen. Ez egyike azon kevés helyeknek a Földön, ahol viszonylag kis területen számos gejzír és hőforrás található.


Ezen az alig hét négyzetkilométernyi területen 20 nagy gejzír és 200 kisebb hőforrás, iszapfortyogó működik. Kamcsatkán kívül hasonló jelenséggel az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban, Izlandon és Új-Zélandon találkozhatunk még.
A Gejzírek-völgyében a hegyomlást egy földrengés okozta, amely Kamcsatkán nem ritka, hiszen lemezszegélyek találkozásánál, tektonikailag aktív területen helyezkedik el. A félsziget nagy része az UNESCO Világörökség részét képezi az ott sorakozó mintegy száz vulkánnak köszönhetően.A Gejzír folyó, amely korábban kristálytiszta hegyi patakként zubogott végig a völgyben, a hegyomlás során kőtörmelékkel, hóval és jéggel töltődött fel.
 

„A Föld egyik legszebb természeti csodáját veszítettük el” – mondta Laura Williams, a WWF kamcsatkai irodájának vezetője.
Hacsak a folyónak idővel nem sikerül áttörnie a csuszamlás okozta törmelékgátat, a völgyben egy forró tó alakul ki. Ezzel viszont veszélybe kerülhet a lazacok élőhelye, és a velük táplálkozó ragadozó madarak és medvék állománya is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése