2007. augusztus 24., péntek

Szalamandra

2007.08.24.péntek  

Egy különlegesség: A foltos szalamandra

A szalamandrák a kevésbé ismert állatok közé tartoznak, melynek oka kereshető az életmódjukban, s hogy életterük egyre inkább csökken a vizes élőhelyek ritkulása, környezetszennyezése miatt.
- De mi is valójában ez a kicsi állat ? Hüllő vagy kétéltű ? Bár testfelépítése a gyíkokéra emlékeztet, de a békákkal is rokonságban van.
Színe ragyogó fekete, melyet nagy, szabálytalan sárga vagy narancssárga foltok díszítenek. Törzse lapított henger alakú, bőrráncok haladnak rajta keresztbe. Rövid végtagjai vaskosak. Bőrének felülete mirigyes. Ezek a szalamandrin nevű mérgező anyagot választják ki, amelytől a kisebb állatok elpusztulnak. Embernél a nyálkahártyát érintve gyulladást okozhat.
Megfigyelése azért is nehéz, mert napközben csak eső után, nedves időben hagyja el tanyáját, fő mozgási időszaka az éjszaka. Mozdulatai lassúak. Mindig az ellentétes oldali lábukat mozdítják, mint ahogy a testük hajlik. Kétéltűek lévén a vízben is otthonosan mozognak.
Táplálékuk a lassan mozgó állatok - csigák, földi giliszták, rovarok - sorából kerül ki. Csak élő mozgó állatot fogyasztanak. Testhőmérsékletük a környező víz, vagy levegő hőmérsékletétől függ. Hideg időben mozgásuk lelassul, a telet téli álomba dermedve, fagymentes helyeken, mohos sziklarepedésekben vészelik át. Április elején bújnak elő.
Érdekesség, hogy az alpesi szalamandra szaporodása tekintetében eltér a foltos szalamandrától. Eleven fiakat hoz a világra, de kettőnél többet egyszerre nem. Jóllehet a nőstény petefészkei ugyanakkorák, mint a foltos rokonáé, és ugyanannyi pete, /30–40/ jut be egyszerre a petevezetékeibe, mégis mindegyik vezetékben csak egy-egy fejlődik ki, s a poronty a többi pete rovására nő meg.
És mit tudtak/gondoltak róla őseink ? Álljon itt egy kis idézet Pliniustól. Nagyon sokáig hittek és csak kevesen kételkedtek ezen adatok helyességében
„A szalamandra, ez a gyíkforma és csillagos rajzú állat, csak szakadó esőben mutatkozik, száraz időben sohasem látható. Olyan hideg, hogy mint a jég puszta érintésével eloltja a tüzet. A szájából a tej módjára ömlő nyálka az emberről lerágja a szőrt, a vele megnedvesített hely elveszti színét és meghámlik. A szalamandra valamennyi mérges állat között a leggonoszabb. Mások csak egyes embereket sebeznek meg és nem ölnek meg egyszerre többet – nem is említve, hogy azok a mérges állatok, melyek megsebeztek valakit, belepusztulnak és a föld nem hordja őket többet – a szalamandra ellenben egész népeket megsemmisíthet, ha nem veszik elejét a bajnak. Ha felmászik a fára, megmérgez minden gyümölcsöt, s aki eszik belőle, megfagy, sőt ha azzal a fával, melyet csak a lábával megérintett, kenyeret sütnek, az is mérgessé válik, s ha a kútba esik, mérges lesz tőle a víz. ….”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése