2007. szeptember 7., péntek

Mindig mondtam: Szlovéniában kellene élni !

2007.09.07.péntek


Fényszennyezés elleni törvény született Szlovéniában Fényszennyezés elleni szabályozást alkottak meg a Szlovén Köztársaságban, megtiltva a kültéri világítótestek ég felé irányuló fénykibocsátását. Az új törvénynek várhatóan nagyon sok pozitív hatása lesz. 
A legtöbb világítótest esetében megtiltja, hogy azok a horizont síkja fölé, az égbolt irányába világítsanak, és megköveteli a teljesen ernyőzött lámpatestek használatát. A horizont síkja fölé irányuló fénykibocsátás a fényszennyezés egyik fő okozója.
 Az ernyőzött lámpatestek nemcsak kevesebb fényt sugároznak felfelé, hanem gyengébb káprázást is okoznak, ami növeli a közlekedés biztonságát. A törvény behatárolja a világítás irányát a lakóterületeken is. Több, világszerte elvégzett vizsgálat is kapcsolatot talált bizonyos daganatos megbetegedések gyakorisága és az embereket a pihenési időszakban érő mesterséges megvilágítás között. 
Az éjszaka folyamán a fény visszafogja a melatonin hormon termelését, ami az egyik alapvető antioxidánsként a rák kialakulása ellen is védelmet nyújt. Nehéz megjósolni, hogy a törvény elfogadása ténylegesen milyen hatással lesz egészségügyi szempontból, de a lakosság számára mindenképpen előnyös, ha a hatékony, de a fényszennyezési szempontokat is figyelembe vevő közvilágítás és épület-díszkivilágítás mellett kevesebb fény hatol be hálószobáik ablakán.
 További részletek: http://hirek.csillagaszat.hu/egyeb_temak/20070901_fenyszenny.html


  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése