2007. szeptember 20., csütörtök

Vegyes apróságok...

2007.09.20 csütörtök

Munkás nap van mögöttem, /pl. kenyérsütés és téli káposzta-savanyítás, ami nem volt kis munka, mert 10 kg-ról volt szó.../ s mivel ma egy műsort mindenképp nézni szeretnék, rövid leszek...csak morzsákat írok ide, amik tegnap este óta elém hullottak.

Pl. ma reggel hallottam, hogy az északi-sarki olvadás miatt Szibériában a tundra olvadni kezd. Hatalmas tavak keletkeznek a 20 ezer éve fagyott földeken. Az itt épült emeletes házak már most repedeznek - egészen biztos, hogy nem fogják kibírni a további olvadást. A hegyekről sárlavinák folynak lefelé, évezredekkel ezelőtt élt állatok csontjai kerülnek elő. Megindult a "Csontrabló akció": a munkanélküli ott élők így próbálnak valami pénzhez jutni. / Egy teljes mamut-csontváz 180.000.- Eurót ér./ Felmerült annak lehetősége, is hogy esetleg ismeretlen vírusok, baktériumok is felszínre kerülhetnek az olvadás során....

Tegnap este Borneóról láttam egy csodaszép és érdekes filmet. Láttam a legnagyobb barlangban lakó 3 milliós denevércsapat esti kirepülését - mint egy hatalmas felhő keringenek először, majd hullámvonalban, mint a füst, indulnak vadászni. Egy másik barlangban fecskék laknak - fészküket nyálukból építik /ez egyébként a kínaiaknál kedvelt és igen drága csemege/. Ugyanennek a barlangnak a talaján millió és millió svábbogár él. Ha leesik egy döglött madár 1-2 óra múlva semmi sincs már belőle. Itt láttam a kígyó elől "repülve menekülő" gyíkot, a két lába közt oldalt valami bőrlebernyeget tud kifeszíteni és ezáltal egyik fáról a másikra tud "átszállni". Persze az őt üldöző kígyó se rest, egyszerűen "utána ugrik". Nincs jobb szavam rá, tényleg a mélybe veti magát akár a 20 m-es fa tetejéről is, - és ügyesen landol az alacsonyabb fák/bokrok lombos ágain.
De itt él a csak Borneón található törpe-elefánt, egy különös orrszarvú is és egy új fajta /ködfoltos/ párducot is nemrég fedeztek itt fel.
Találtam néhány képet:



Repülőgyík rajzon és fotón


Ködfoltos párduc


Egyébként: Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó földünk harmadik legnagyobb szigete, nagysága 743,330 km². Területén 3 ország, Indonézia, Malajzia, valamint Brunei osztozik. A sziget lakossága 2000-ben körülbelül 16 millió volt. Borneót északról-északnyugatról a Dél-kínai-tenger, északkeletről a Sulu-tenger, keletről a Celebeszi-tenger, valamint a Makassar-szoros, délről pedig Jávai-tenger, valamint a Karimata-szoros határolja. A szigettől nyugatra helyezkedik el a Maláj-félsziget, valamint Szumátra szigete, délre Jáva, keletre Celebesz, északkeletre pedig a Fülöp-szigetek. A sziget legmagasabb pontja a Mount Kinabalu Malajzia Sabah tartományában, a Kinabalu Parkban a maga 4095 méterével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése