2007. október 31., szerda

Sárgarépa

2007.10.31.szerda
Mivel minden fórum tele van mostanság a halottak napjával meg a számomra ellenszenves és idegen "hallóvín"-nel, én úgy döntöttem, nem írok az elkövetkezendő napokban ezekről. Olvassatok e témákról másutt. Ennek semmi különös jelentősége nincs. Mint rendes ember, már végiglátogattam sírjaimat, és itthon is ég egy kis mécses. Én azonban nem csak ezen a 2-3 napon gondolok azokra, akik nincsenek már velem…. Helyette egy tegnap hallott érdekességet osztok meg Veletek.
Kérdés: mitől keserű a sárgarépa ?  

Először röviden egy kis ismertetés magáról a növényről: Latin neve: Daucus Carota ssp.sativus Népi neve: murokrépa, karotta Az ernyősök családjába tartozó murok nemzetség alfaja. Őse a vadmurok, mely gyakori gyomnövény hazánkban. Már a görögök és a rómaiak is termesztették fogyasztás céljából. Az első írásos emlék a XII. századból maradt ránk, mely egy Ibn Al Avam nevű arab tudós jegyzett le. A XVI. században még csak a sárga és lila karógyökerű fajtákat termesztették. /Mellesleg ez utóbbi most kezd újra divatba jönni, Németországban már kapható, lásd kép./ Közép-Ázsiából az Ibériai szigeten át jutott el Európába, ahol folyamatos nemesítés mellett már a XVII. században megjelent a narancssárga színű is. A népi gyógyászat már régóta használja máj-, epe-, szem-, és bőrbántalmak esetén. Legértékesebb aktív hatóanyaga a béta-karotin, mely a növény sárga színét adja. A béta-karotinnak antioxidáns hatása a legjelentősebb. Képes felvenni a harcot, a sejteket romboló szabadgyökökkel, így késleltetni az öregedés folyamatát. Ennyit a hivatalos ismertetőből. Amit viszont a Tv-ben hallottam: a „stresszes” sárgarépa lesz keserű. Ezt megelőzendő: Nem szabad „lélektelenül és hirtelen” kirántani a kemény földből, majd a magasba ívelő gépi futószalagról 2 m-re mélyre ledobni az utánfutóba. Ezen kívül tilos almával egy helyiségben tárolni. / http://www.wdr.de/ /

Gestresste Karotten entwickeln schneller Bitterstoffe Damit Karotten nicht bitter werden, sollten sie richtig gelagert und sorgfältig behandelt werden. Bei unsanfter Behandlung entwickelt das gestresse Gemüse Bitterstoffe wie Isocumarin. Seit einigen Jahren schon bemühen sich Gemüseforscher in der Schweizer Forschungsanstalt Agroscope darum, herauszufinden, wie man es vermeiden kann, dass Karotten bitter werden. Wird das süßliche Gemüse bei der Ernte auf harten Untergrund geschmissen, entwickelt es bitteren Geschmack. Na, hát így arassatok a répa-földeiteken !



Répa, de nem mind sárga.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése