2007. október 22., hétfő

Sri Lanka /Ceylon/

2007.10.22.hétfő

Sokszor adok hálát a sorsomnak a Tv-zés lehetősége miatt. Mivel lehetőségem van, hogy csak azt nézzem amit szeretek, a mocskot, a politikát és minden rosszat kizárok ebből a varázs-dobozból. Nézem a szépet, mert az is van rengeteg.
Ma is hajnalban ébredtem. Szakad az eső, az embernek nincs kedve kibújni az ágyból se, mit csinál ? Hát bekapcsolja a TV-t /merthogy az egyik könyvét az éjjel sikerrel befejezte, a másikhoz meg épp nincs még kedve./
Azt már tudom, hogy a korai órákban érdemes a Phoenix-re kapcsolnom, ott ilyenkor mindig valami tudományos, vagy számomra kedves, engem érdeklő film megy. Most is így történt. Megosztom veletek, az élményt, amerre „jártam” ma reggel paplan-párna hajómmal:
Elöljáróban még hadd írjam meg az én elméletemet: én úgy gondolom, amikor Isten megformázta a "jót" meg a "szépet", akkor véletlenül ebből az anyagból lecseppent valami a Földre. Így született Ceylon szigete.

SRI LANKA / Ceylon/

Srí Lanka az Indiai óceán gyöngyszeme, 420 km hosszú és 240 km széles könnycsepp alakú sziget. Magyarország területének kétharmadát kitevő ország, neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország” jelentésű. Ez a név óind eredetű („oroszlán sziget”) és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Az egykori brit gyarmat 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét. A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor („Ádám-hídja”) köti össze Indiával. A sziget központját magas hegyvidék uralja, amelyet széles, part-menti síkvidék vesz körbe.
A földjéből bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. A trópusi monszun által öntözött termőföldeken megterem a rizs évente többször is, híres a teája, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek. Sokan a halászatból és a fakitermelésből élnek. Az ipar elsősorban a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel. Vagyis van mindene, ami szép és jó van a világon: erdő, hegy, mező, sík vidék, kis sivatag is, s az óceán öleli körül. Éghajlata trópusi az évi átlaghőmérséklet 26-28 °C körül alakul.

Sztupa
A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé.
A híres Oroszlán sziklán épült az V. században a hajdani királyi birtok a Sigiriya erőd, melynek érdekessége, hogy több mint ezer éves sziklafestményeket, óriási kőoroszlán szobrokat és vízi kerteket tár a látogatók elé. Még ma is, maradványaiban, romjaiban is csodálkozásra készteti az oda látogatót. /Hogyan építették ? Miért ott és miért úgy ? – nem tudjuk a választ…/

Az Oroszlán szikla  
Szomorú, hogy újkori történelme, a tamil lázongások és legutóbb a cunami „megszeplősítik” ezeket a csodákat…

Buddhista templom
Szüretelik a híres ceyloni teát
 
Ott így halásznak 
Cunami után....
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése