2007. november 2., péntek

Őrült hangyák

2007.11.02.péntek

  Az Indiai-óceán egy kis szigetén, az ausztráliai Karácsony-szigeten a hangyák áradata átalakíthatja az egész sziget élővilágát, amelynek különlegességét az adja, hogy a vörös szárazföldi rák uralja a talajfelszínt. A trópusi esőerdőkre jellemző, hogy aljnövényzetük szegényes, így a Karácsony-szigeten is, ahol a szinte kopárnak mondható talajon, a több emeletnyi lombkorona alatt él a több mint 100 millió rák. Az elmúlt 18 hónap során a szigetet szinte megrohamozták az úgynevezett „őrült hangyák” . A páratlanul heves támadás során a hangyák a rákok millióit falták már fel. A hangyák egyszerre több fronton is támadnak, nem csupán közvetlenül ölik a rákokat, hanem az esőerdő fáin is végzetes sebeket ejtenek. 



 
A hangyák kedvelik a növényi nedveket fogyasztó tetveket, ezeket szinte mint háziállataikat tartják. Ezért igyekeznek megmenteni őket a természetes ellenségeiktől, következésképpen a tetvek száma nő. A tetűhadsereg pedig egyes helyeken már szinte lyukat rágott az esőerdő lombkoronaszintjeibe. Felülről az egész olyan, mint egy nagy, lyukas sajt. A lyukakon a fény áthatol, az esőerdő alján pedig eddig elképzelhetetlen mértékben kezd burjánozni az aljnövényzet. 




 Rejtély, hogy vajon mi okozza a hangyák ilyen, soha nem látott mértékű támadását. Az őrült hangyák Nyugat-Afrikából származnak, de már a harmincas évektől megtalálhatók a Karácsony-szigeten. Vajon miért pont ott és éppen most, az évezred végén kezdtek ilyen támadásba? Csak bizonytalan találgatások vannak…Vannak, akik úgy vélik, hogy talán az El Nino az oka a jelenségnek. Az 1997-től tartó szárazság a növényeknek olyan nagy stresszt jelent, hogy legyöngültek, sokkal sérülékenyebbé váltak. Szerencsére eddig még csak az esőerdő 5 százaléka fertőzött, de az invázió terjedésével sok élőlény kerülhet veszélybe. Ilyen például az Abbot szula (egy madárfaj), a fregattmadár, a baglyok, és sok más, eddig is veszélyeztetett faj. (New Scientist)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése