2007. december 3., hétfő

Környezetbarát karácsonyt mindenkinek!

2007.12.03.hétfő

Karácsonykor termeljük a legtöbb szemetet, fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségű energiát, szennyezzük leginkább környezetünket. Tippek egy békésebb, zöldebb a karácsonyhoz.
Ma már eljutottunk odáig, hogy nem csukjuk be a szemünket, és nem fogjuk be a fülünket, ha környezetvédelemről van szó. A népszerű amerikai hetilap, a Time idén egy teljes számot szentelt a témának, a lapban 100 tippet sorolnak fel, amelyekkel javíthatunk bolygónk sorsán. A cikkben elképesztő adatokat olvashatunk a nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés, a műanyag bevásárlószatyrok és a légkondicionálók káros hatásairól. A sztárok is kiállnak az ügy mellett, Cameron Diaz például a Music Television nézőit bíztatja arra, hogy kapcsolják le a villanyt magunk után, és ne hagyják stanby funkción az elektronikai eszközöket, hiszen akkor is energiát használnak. Apró dolgok, amikre odafigyelve sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen. Itt, Magyarországon még szinte alig foglalkozunk a kérdéssel, pedig a környezetbarát életmód nem drágább, mint az energiapazarló.



 A levágott feleslegek
Karácsonykor mindennél jobban hajlamosak vagyunk a pazarlásra, az ünnep akár a környezetpusztító életmód szimbóluma is lehetne, gondoljunk csak bele, mennyi energiát használnak a folyton égő karácsonyfaizzók, mennyi feleslegessé vált csomagolópapírt és nylonzacskót dobunk ki az ünnepek alatt, pedig nem csak így lehet. Még nem késő hogy idén másként legyen, változtass, legyen zöld a karácsonyod.
Készülj fel időben
Csak veszíthetsz, ha az utolsó pillanatra hagyod a karácsonyi bevásárlást. A bevásárlóközpontok rohanó, feszült emberekkel telnek meg, nem könnyű nyugodtnak maradni és a vásárlás hamar rémálommá válhat. Nem csak a bosszankodástól menthet meg, ha idejében elintézed a szükséges előkészületeket, de jut idő arra is, hogy átgondold, kinek mit szeretnél adni, minek örülnének igazán a barátaid és a családtagjaid, így nem vásárolsz felesleges dolgokat, amik egy éven belül a kukában kötnek ki. Egy nyugodtabb napon ülj le, szedd össze a gondolataidat, és készíts listát a bevásárláshoz, persze nem árt, ha szem előtt tartod a környezetbarát ajándékozás alapszabályait. És persze nem mondjuk, hogy az alábbiakban foglaltak marhára könnyen betarthatóak lesznek, de ha csak egy-két dolgot sikerül ezekből megvalósítanunk, már sokkal környezettudatosabbnak fogjuk érezni magunkat.



 Gondolkodjunk
Ne vásárolj műanyagból, PVC-ből, trópusi fából készült tárgyat, és olyan ajándékot, amelyen túl sok a csomagolás. Vásárolj tartós, jó minőségű tárgyakat, amelyek hosszú élettartamúak. Vásárolj újrahasznosított alapanyagból készült esetleg használt tárgyakat, érdemes például betérni egy antikvitásba. Kerüld az elemmel működő dolgokat, játékokat. Ne csomagolj be semmit, ám ha mégis szükséges, használj újrahasznosított papírt, cellux helyett pedig szalagot. Vásárláskor soha ne felejtsd otthon a nagyobbik táskádat, így nem kell minden egyes üzletben szatyrot kérned.

Zöld karácsonyfa
Az ünnep el sem képzelhető karácsonyfa nélkül, erdők tűnnek el minden decemberben, csak hogy a nappalink hangulatosabb legyen. Ha zöld karácsonyt szeretnél, vásárolj gyökeres fát, minél kisebb, annál jobb. A fa gyökere ugyanis akkora, mint a koronája, egy másfél méteres fa tehát nem valószínű, hogy túl fogja élni az ünnepeket húsz-harminc centis gyökérzettel. Egy kisebb fának eleve kisebb a gyökere, így több esélye van. Ha gyökeres fát veszel, ügyelj arra, hogy minél kevesebb ideig legyen a meleg szobában, amint lehet, tedd ki az erkélyre, ültesd el a kertben vagy váltsd vissza. A díszekre sem árt odafigyelni, a legjobb, ha a már meglévőket használod, ne vegyél minden évben újat. Ha nincs elég díszed, készíts magadnak. A habcsók például teljesen környezetbarát, akárcsak a többi ehető - nem csomagolt- dísz. A karácsonyfaégők hangulatosak, de nem kell egész nap égniük. Spórolj egy kicsit az energiával, csak este kapcsold fel őket, és ne felejtsd el lekapcsolni, mielőtt ágyba bújsz, esetleg elmész otthonról.






Azért mert ünnep lesz, nem kell megbolondulnunk...
Az ételek szállításával rengeteg széndioxid jut a levegőbe, többek között ezért sem mindegy, hogy honnan származik az, amit megeszel. A bevásárlóközpontok helyett inkább a közeli piacon, vagy kiskereskedőtől vásárolj, így nem kell autóba ülnöd, amivel egyrészt legalább annyit megspórolsz, mint amennyivel olcsóbban juthatsz a termékekhez a szupermarketekben, másrészt nem szennyezed a környezetedet. Kérdezd meg az eladót, hogy honnan szerzi be a húst, illetve a zöldséget, nem mindegy, hogy mennyit utazik egy tojás, mielőtt a tányérodra kerül. A piacon vásárolt áru általában olcsóbb, sok esetben helyi termelőktől származik, és nincs előre csomagolva, azaz környezetkímélő. És végül egy karácsonyi kihívás, egyél kevesebb húst. Mire egy steak az asztalodra kerül, legalább annyi széndioxidot bocsát ki, mintha egész nap egy terepjáróval furikáznál. A szarvasmarhatartás rengeteg energiát, vizet emészt fel, legalább százszor annyit, mint a növénytermesztés. Nem kell mindjárt vegetáriánusnak lenned, az is elég, ha csak feleannyi hú st fogyasztasz.
Innen másoltam: http://borsa.hu/cikk/20071128/kornyezetbarat_karacsonyt_mindenkinek/
Látogasd meg a lapot, van néhány érdekesség benne ! Pl. ez:
http://www.borsa.hu/cikk/20071123/megis_letezik_a_da_vinci_kod/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése