2007. december 6., csütörtök

Megreformált világtérkép

2007.12.06.csütörtök

A földrajzórákról is ismert világtérkép, amely a Föld vegetációs zónáit mutatja be a sivatagtól a trópusi esőerdőkön át a sarkvidéki tundráig, a valóság egy szépített változata. Amerikai és kanadai kutatók egy más szemléletű világtérképet tettek közzé a világhálón. Ahol a térképen lombos erdő vagy trópusi esőerdő húzódik, a valóságban sűrűn beépített metropolisz vagy kilométereken át húzódó széles autópálya esetleg szántóföld van. Számos kutató már régóta szorgalmazza ezeknek a térképeknek az átdolgozását. „Olyan megoldást, új ábrázolási módot keresünk, amely jobban közelít a valósághoz. 

A Föld vegetáció-térképei ugyanis egy elméleti állapotot ábrázolnak, vagyis azt a természetes növénytakarót, amely az ember nélkül lenne”- nyilatkozta a Freiburgi Egyetem Természetföldrajzi Intézetének munkatársa. Egy amerikai és kanadai kutatócsoport is javaslatot tett egy újfajta vegetáció-ábrázolásra, amely szintén az ember okozta változásokat mutatná be, de pontosabban jelölné a változás módját. A montreali McGill Egyetem kutatójának vezetésével dolgozó kutatócsoport új kategóriákat hozott létre a világtérképen. Az ember mára már igen nagymértékben átalakította a természetet. A Föld felszínének 30-40 százalékát növénytermesztésre vagy állattenyésztésre használjuk. Az intenzív művelés alá vont területek teljesen megváltoztatták bolygónk arculatát. A jégmentes területeknek ma már csak alig 20 százaléka nevezhető érintetlennek.  

Európa területének pedig csak alig 5 százalékát borítja természetes erdő. ………és mivel a levegőszennyezés távoli területekre is eljut, így az elvileg érintetlen területek közvetetten szennyeződhetnek, vagyis ott is érvényesül az emberi hatás. Ennek ellenére a kutatók hangsúlyozzák, hogy nem kell megváltoztatni a tananyagot az iskolákban. „A diákoknak meg kell ismerniük a klasszikus vegetációs zónákat, azért, hogy legyen viszonyítási alapjuk, és tudják, hogy nézne ki a természet az ember nélkül”. /Nat.geogr./ Itt ↓ részletesen megnézheted az új térképet ! http://www.eoearth.org/eoe-maps/gm/Anthromes/gmviewer.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése