2007. december 1., szombat

Woody Allen 72 éves

2007.12.01.szombat
Woody Allen (született Allen Stewart Konigsberg, New York, 1935. december 1. – ) amerikai író, színész, filmrendező és filmproducer. Komikus rendezőzseni, és sok más dicséretet is sikerült kivívnia magának a különcségei ellenére. Allen zsidó családban született. 

Szülei és nővére Brooklynban éltek. Héber iskolában tanult hét éven keresztül, majd átiratkozott a Midwood High állami iskolába. A beceneve "Vörös" volt, mert vörös volt a haja. Hogy pénzt szerezzen, elkezdett poénokat írni,16 évesen szövegeket írt előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet. A gimnázium után beiratkozott a New York-i egyetemre, ahol kommunikációt és filmművészetet hallgatott. Nem sokat járt be órákra, az első filmes vizsgáján megbukott. Az egyetemet otthagyta, és később City College of New Yorkban fejezte be tanulmányait.  

Prózákat és darabokat kezdett írni 1960-ban, új műfajjal, a stand-up comedyvel próbálkozott, valamint ötletgyártó volt a kandi kamera televíziós show műfajában. 1961-ben úgy döntött, maga is elő tudja adni saját szerzeményeit, s hamarosan népszerű alakja lett a Greenwich Village-i kluboknak és egyetemi campusoknak. 1965- ben eljátszott egy kisebb szerepet a Mi újság, cicababa? című filmben, melynek forgatókönyvét is ő írta. Ennek sikere után Allen maga is megpróbálkozott a rendezéssel, újravágott egy alacsony költségvetésű japán kémthrillert, amelyben amerikai színészek szinkronizálták a japánokat. 

A Fogd a pénzt és fuss! című krimivígjáték forgatókönyvét is ő írta, s övé volt a főszerep is, Ezt a mozit számos vígjáték követte, többek között a Zöldségek, a Minden, amit tudni akarsz a szexről, majd a Hétalvó rendezője, forgatókönyvírója, zeneszerzője és főszereplője volt. Az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért George Lucas és Steven Spielberg elől elvitte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A történet egy neurotikus, bizonytalan komédiaszerzőről szól, Alvy Singerről, aki őrülten beleszeret egy énekesnőnek készülő lányba, Annie Hallba. Őt Diane Keaton alakította, aki szintén Oscar-díjat kapott.  

Magánélete Első felesége Harlene Rosen volt, majd 1966-ban elvette Louise Lasser színésznőt, aki számos korai filmjében is feltűnt. 1969-ben elváltak, majd Allen évekig élt együtt Diane Keatonnal, később pedig Mia Farrow-val, akitől fia is született, valamint több gyermeket örökbe fogadtak. Az egyikkel, Soon-Yivel Allen szexuális kapcsolatba került, Farrow azzal is megvádolta Allent, hogy szexuálisan molesztálta közös gyermeküket is. A botrány 1992-ben robbant ki, majd éveken át tartó pereskedés következett. Végül Woody 1997-ben feleségül vette Soon-Yit, két gyermeket nevelnek, s most boldogan élnek. Allen hétfőnként Eddie Davis New Orleans Jazz Bandjével klarinéton játszik a New York-i Carlyle kávéházban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése