2008. január 26., szombat

Ajtós-csiga:tényleg van ajtaja !

2008.01.26.szombat

Feladatot kaptam: ki kellett derítenem mik is azok az ajtócsigák ? Hát kérem csiga ügyben „elvesztem”. Dacára, hogy azt szoktam mondani, a kerti virágaimat lerágó meztelen csigák kivételével kedvelem a csigákat, és tetszenek nekem, most aztán kiderült, hogy SEMMIT se tudok róluk. Először álljon itt rövid leírás a nagymányoki esetleges bányanyitás kapcsán szó került és védendő keleti ajtós csigáról, ez után jönne egy – számomra is megdöbbentő felsorolás az ajánlattal, hogy mindezekről részletesen hol olvashatsz.  

Szárazföldi ajtóscsigák: Házuk kúpos, néha tojásdad alakú, felületén spirális bordákkal. Házfedőjük belső szaruszerű és külső meszes, merev spirális szerkezetű lemezből áll. Kopoltyújuk visszafejlődött, a köpenyüreg fala alakult légzőszervvé.  

Keleti ajtóscsiga Földrajzi elterjedése: Kaukázus, Krím-félsziget, Románia, Balkán A védett csigafajnak Magyarországon csak három lelőhelye ismert: Mecsek, Szekszárdi-dombság, Bátorliget. Hazánkban a Mecsekben és a Baranyai-Hegyháton éri el földrajzi elterjedésének nyugati határvonalát. Előfordulása a hegységben állatföldrajzi szempontból igen jelentős. Csak a Kelet-Mecsek északra néző, hűvös, párás völgyeléseiben él. A faj különösen érzékeny a kiszáradásra és felmelegedésre. Feltehetőleg a jégkorszak utáni mainál hidegebb, párásabb periódus maradványfaja a Mecsekben. Védelme kiemelt feladat. Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft.    

Nyugati ajtóscsiga A Tihanyi-félszigeten a szubmediterrán jellegű száraz, meleg térségek közvetlen szomszédságában vízi és mocsári élőhelyek találhatók - utóbbiakra példa a fokozottan védett Külső-tó. A változatos növénytársulásokban olya ritka fajok élnek, mint a cseh tyúktaréj, vagy a nyugati ajtóscsiga Pénzben kifejezett értéke: 2 000 Ft.
Ebben a cikkben olvashatsz az alábbi csigafajtákról: elöl-kopoltyús, kétpitvaros, elevenszülő, tüdős, ülő-szemű, mocsári, hólyag, tányér, éles, tarajos, sapka, pajzs, borostyánkő, csavar, zebra, orsó, tű, átlátszó, tejfehér, avar, kerti, ligeti, berki, meztelen, éti. Ki hitte volna, hogy ennyi féle létezik !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése