2008. január 29., kedd

A tulipán története

2008.01.29.kedd

 Tudom én, hogy ez itt nem tulipán, de a ma lefotózott, kinyílt barka azt jelzi, a madarak vidám csicsergésével együtt, hogy talán tényleg jön a tavasz ! És akkor én már leshetem a tulipánok kibújását....


  

 Erről a virágról valószínű néha eszünkbe jut Hollandia, a szélmalmok és a tulipánmezők hazája. Ez a virág azonban nem őshonos ezen a tájon. 
Hogyan lett holland a tulipán? Aki azt hiszi, hogy biztosan tőlünk vittek el magokat, hagymákat - az téved. A tulipán bölcsőjét még távolabb kell keresnünk, Közép- vagy Belső-Ázsiában, ahol számos vadon élő faj található. Később a törökök tenyésztették ki a legszebb példányokat. Egészen korán, Kr. u. 1000 körül említik írásos feljegyzések. I. Szulejmán császár uralkodása idején (1494-1566) pedig már kísérleteztek is vele, számos változatát kifejlesztették. Amikor a 16. század elején a törökök elfoglalták a Kárpát-medence jelentős részét, az európaiak csak ekkor ismerték meg ezt a virágot. 
A bécsi udvar megbízta isztambuli nagykövetét, hogy szerezzen be a Törökországban termesztett különleges virág hagymájából. Ő a magokat és hagymákat a kor jeles botanikusának, Carolus Clusiusnak ajándékozta. Feltehetően tőle származik maga a tulipán elnevezés, ami utal a virág turbán alakjára. (Perzsa nyelven a turbán neve dulbend.) A tulipán török neve egyébként lale, az Allah szó anagrammája, ami utal arra a hódolatra, amellyel ezt a virágot illették. Clusius 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, és ekkor ültetett tulipánokat a kertjében, meghonosítva ezzel a növényt Hollandiában. 
Egy másik változat szerint irigy holland kertészek kikaparták a földből a hagymákat, s máshová ültetve azokat, tevékenyen hozzájárultak elszaporodásához.  
Bárhogyan is történt, a tulipántermesztés hatalmas üzletággá nőtte ki magát Németalföldön; 1629-ben már kb. 1000 fajtát jegyeztek. Egyetlen ritka alakú és különleges színű virág hagymájáért óriási összegeket is képesek voltak fizetni. Olyannyira úrrá lett a kertészeken a hódolat a virág iránt, hogy kitört egy tömeges tébolyszerű járvány, amit "tulpomániának" neveztek el. Az értékesebb virághagymákkal úgy spekuláltak a hollandusok, mint manapság a részvényekkel szokás. Amikor hirtelen csökkent a hagymák értéke, nagyon sok család egész vagyonát elveszítette. Egy biztos, nem véletlenül hódította meg a világot. Aki járt Hollandiában tulipánnyílás idején, az bizonyítani tudja ezt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése