2008. január 3., csütörtök

Urgan Nubratalból

2008.01.03.csütörtök

Aki olvassa a blogomat, nyilván már tudja, hogy a természeti és úti filmek a kedvenceim. Más tájakat, népeket, szokásokat megismerni majdnem olyan, mintha én utaznék. Arra azonban, hogy én útrakeljek túl sok lehetőség mostanában nem kínálkozik. Ezért nem szégyellem, igenis gyakran megnézem az ilyen jellegű TV filmeket, - és ez nem azt jelenti, hogy reggeltől estig a képernyő előtt ülök….




 Ladak egy eldugott kis falujából Nubratalból elindul Urgan a 9 éves kisfiú, Norbo nevű unokabátyjával Tangyerbe, a szerzetes-kolostorba, ahol tanulni fog az elkövetkező években. Az özvegy anya 16 /!/ gyerekéből ő a legkisebb, s ott az a szokás, hogy a legnagyobb örökli a gazdaságot, a legkisebb pedig szerzetesnek tanul. Gyalogos útjukról szól a film, bemutatva, miképp kelnek át az 5200 m-es Wori-La-hágón. Közben természetes kulisszaként a kietlen, már-már földön kívüli tájnak látszó hegyvidéket is láthatod, ahol szinte fű se nő, s a jakoknak is csak ritkán jut élvezetes abrak. Vagy megismerheted a család európai ember számára elképzelhetetlen életkörülményeit, és a nevető, mosolygó embereket, gyerekeket, akik ebben a számukra természetes környezetben szemmel láthatólag mégis boldogok. Aztán magadba szállhatsz és elgondolkodhatsz jól berendezett kis lakásod melegében, és max. reménykedhetsz, hogy következő életedben nem ott fogsz újjászületni… Bár ki tudja, ha a megelégedettség is veled születik, akkor 
talán ott se rosszabb, mint itt. .

 A képen a kis Urgant láthatod:



ARTE TV: Mittwoch, 2. Januar 2008 um 17.35 Uhr
Wiederholungen : 09.01.2008 um 14:00
WunderWelten:Urgan - Kind des Himalajas.
"WunderWelten" erkundet die wenig erschlossenen Regionen dieser Erde. Dabei verrät die Dokumentationsreihe Wissenswertes über Kultur und Religionen der einheimischen Volksgruppen sowie Erstaunliches über die exotische Tier- und Pflanzenwelt.
Das Nubratal in der Provinz Ladakh im nördlichen Himalaja ist Fremden erst seit 1993 zugänglich. Erst nach mehreren Tagesmärschen erreicht man das in 3.800 Metern Höhe gelegene Dorf Tangyer. In dieser abgeschiedenen Gegend wird bis heute nach buddhistischer Tradition der jüngste Sohn für das Priesterleben bestimmt.
Der neunjährige Urgan hat nie etwas anderes gesehen als die schneebeckten Gipfel des Himalajas. Eines Tages muss er seine Familie verlassen und den 5.000 Meter hohen Wori-La-Pass überqueren, um ins Kloster zu gehen.
Anfangs begleitet ihn sein Onkel, ein Karawanenführer, der auf der anderen Seite des Tals anlässlich des tibetanischen Neujahrsfestes Losar seine Yacks verkaufen will. Den Rest des Weges legt Urgan mit seinem 19-jährigen Cousin Norbo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése