2008. február 12., kedd

Égi szekerek



2008.02.13.szerda

Hideg, de szép, tiszta volt az este tegnap, jól látszottak a csillagok. Gondoltam írok egy kicsit róluk, hátha tudok olyant is mondani, amit nem hallottál eddig… .  

A görög monda szerint Lykaon, Árkádia királya az országba jövő minden idegent megöletett. E kegyetlenségéért Júnó istenasszony Lykaon leányát, Kallisztót és fiát, Arkaszt medvévé változtatta. Kallisztó a Nagy Medve, Arkasz a Kis Medve. Az istenek e büntetést azzal súlyosbították, hogy soha ne fürödhessenek meg az óceánban, ami azt jelképezi, hogy mindkét csillagkép cirkumpoláris, azaz soha nem buknak a látóhatár alá. Más változat szerint Kallisztó Diana vadásztársnője. Jupiter beleszeret Kallisztóba, s ezért Júnó, haragos féltékenységében, medvévé változtatja Kallisztót és fiát, Arkaszt.  

A magyar monda szerint Göncöl híres táltos volt, aki az emberek közt járva gyógyította a betegeket, beszélni tudott a fákkal és a madarakkal. Egyszer eltört szekerének rúdja, de senki nem segített neki. Haragjában a lovak közé csapott s felrepült az égbe. Azóta ott kocsizik görbe rúdú szekerén. Más változat szerint Göncöl nem más, mint Konrád császár, akit Lehel, mielőtt kivégezték volna, kürtjével agyonütött. A Göncölszekér rúdjának középső csillaga a Mizar. Mellette halvány csillag az Alcor, amit népünk Ostorosnak, Kocsisnak, Béresnek, Kisbéresnek nevez. Mondai eredete: Egyszer Jézus egy kocsin utazott. Kocsisának bérül az örök üdvösséget ajánlotta fel. A kocsis azt kérte, ha teljesülhet kívánsága, inkább azt szeretné, hogy az örökkévalóságig kocsijának bakján ülhessen. Jézus teljesítette a kérést, de mivel ily könnyelműen elutasította az örök üdvösséget, azzal a büntetéssel sújtotta, hogy kocsiján mindig visszafelé kell haladnia. (Égi útja során valóban a Göncölszekér a rúddal ellentétes irányban halad).

 A közhiedelem szerint a Nagy Medve másik magyar neve a Göncölszekér, ez azonban csak részben igaz: a Nagy Medve hét csillagából a középső, legfényesebb rész a Göncölszekér. Ezt a csillagkép-részletet nem csak Magyarországon illetik külön névvel. Észak-Amerikában Big Dipper, az Egyesült Királyságban Plough vagy Charles' Wain a neve, de ismerik Skandináviában (Karlavagnen), Németországban (Großer Wagen), Romániában (Carul Mare) és a hindu csillagászatban is, sőt már a Biblia is említi, mint a 'hét csillagot' (Ámosz 5:8). Az irokéz indiánok "Medvevadászat" néven ismerték. A "szekér" tengelyét alkotó három csillag volt a három vadász, a maradék négy a medvék. A "szekér" rúdjának három csillaga közül a középső a Mizar. Mellette látható az Alcor, mely olyan halvány, hogy csak nehezen lehet észrevenni a fényes Mizar mellett. (Az ókori Rómában azzal tesztelték az újoncjelöltek látását a hadseregben, hogy látják-e az Alcort. Aki nem látta, azt nem vették fel a légionáriusnak.)  

A Kis Medvét mint csillagképet minden bizonnyal Thalész vette át az egyiptomi csillagászatból a görög csillagképek közé. Számos nép körében Kis Göncölként ismerték: négy csillaga a kocsit, három csillaga a rudat alkotják. Ámde ez a hét csillag a Nagy Göncöl hét csillagával szemben meglehetősen halovány.[1] A rúd utolsó csillaga az Ursae Minoris, vagyis a Kis Medve legfényesebb csillaga, a Sarkcsillag (Polaris), amely mintegy 0,8 fok távolságra van a valódi Északi Égi Pólustól. Arab elnevezése Alrukaba (Térd).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése