2008. március 31., hétfő

Béka a kertemben

2008.03.30.hétfő - Micsoda szerencse, hogy a dolog épp ma történt, különben azt hihetnétek /pl.holnap/, hogy ez egész csak egy április tréfa. Pedig nem az...




Mit szólna az olvasó egy olyan kerti vendéghez, "aki" egyetlen éjszaka alatt 50-100 meztelen csigát, lárvát, szöcskét és hernyót is képes lenne elfogyasztani?
/Eldobnám a papucsom a boldogságtól, ugyanis évek óta küzdök a meztelen csigákkal, vagyis inkább ellenük…/  
Ha legközelebb varangyos békával találkozik, invitálja be a kertjébe.  
/Nem hívtam ugyan, de valahogy bejött. Magam se értem hol és hogyan, mert az utca felől 2 m-es kőkerítés, ill. három másik oldalról ház fogja körbe kertünket…./  
Ha a varangy jól érzi magát, akár 20 évig is hűséges maradhat vendéglátójához. A madarakkal ellentétben ez a szerény kertlakó nem fogja a veteményeskertet desszertként elfogyasztani.  
/Ennek is örülök, mert már kezd elegem lenni a feketerigók szemtelenségéből…/  
Régóta keverjük a békák rendjébe tartozó (barna vagy zöld) varangyot többi fajtársával (például a vöröshasú unkával, a zöld levelibékával vagy a mocsári békával). Étrendjük hasonló, de a varangy bőre szárazabb, durvább és sokkal szemölcsösebb.
/Ez nagyszerűen látszik a délelőtt készült fotómon !!!/
Elviseli a szárazabb körülményeket is, így nagyobb az esélye annak, hogy megjelenik a kertünkben. Mivel a varangy bőrén keserű ízű váladékot kibocsátó mirigyek találhatók, nem kell attól tartanunk, hogy valamilyen ragadozó áldozatául esik. Mivel viszont ez a váladék rendkívül mérgező (!), ha valaki már kézbe vette, feltétlenül mosson kezet utána, mert ha a szeméhez nyúl ezzel a kézzel, komoly kötőhártyagyulladást szenvedhet. Kutya és varangy sajnos nem fér meg egy kertben. A kutya nem tudja, hogy a barna varangy mérgező, és ha megeszi azt, el is pusztulhat tőle. 
/Remélem ez nem igaz, megbeszéltem a kutyámmal, ő aztán nem fogja a mi Brekinket bántani !/  
Hogyan legyünk ideális vendéglátók? A varangyfajok az országban gyakorlatilag mindenfelé megtalálhatók. Nincs garancia arra, hogy az általunk a pocsolyák, vizes-árkok környékéről betelepített béka a kertünkben majd jól érzi magát és ott is marad. De ha az adott kert megfelel a békák számára, akkor biztosak lehetünk abban, hogy maguktól is meg fognak jelenni. Egy kert több varangyot is képes ellátni elegendő élelemmel. Mindaddig számíthatunk a varangy segítségére, amíg a megfelelő búvóhely, a nedves környezet és az élelem biztosított számára a kertben. Ezeket a feltételeket a következőképpen teremthetjük meg: Búvóhely: A varangy főként éjszaka táplálkozik, a melegebb nappalokat árnyékban, nyirkos helyen tölti. Legtöbbször beássa magát a nyirkos mulcsba vagy elbújik az alacsony növények között. Kertünk egyik árnyékos szegletében törött virágcserépből készíthetünk "lakást" számára. Egy felnőtt varangy legalább 5-6 cm széles és 2-3 cm magas hálóhelyet igényel. Késő ősszel 7-10 cm mélyen vackot készít magának és itt marad egészen tavaszig. Nedvesség: A varagy a bőrén keresztül is képes vizet felvenni. Egy nem túl magas peremű tálkába készítsünk ki vizet úgy, hogy varangyunk könnyen bele tudjon ugrani. Meleg napokon mindig töltsük fel a tálkát friss vízzel. Táplálék: A varangy hosszas, türelmes lesben állás után nyelvével kapja el áldozatait. Mindent, ami kisebb és lassabban mozog nála, potenciális tápláléknak tekint. Ebihalként mindenevő, elsősorban algákat, elhalt növényi törmeléket és elpusztult állati maradványokat eszik. Mivel a kifejlett varangy főként rovarokat fogyaszt, nem tanácsos rovarölő szereket alkalmazni a kertben. Sok rovarölő szer mérgező hatású a varangyra. Mindig a legkevésbé mérgező organikus inszekticideket, avagy biomódszereket alkalmazzuk. Vagy hívjunk meg lakomára sok éhes varangyot... /edenkert.hu/

 Mostantól részletesen be fogok számolni én is a békámról, nemá’ hogy csak a miskolciaknak legyen békájuk a neten ! Ez egy fiú béka, esetleg a nevére vonatkozóan kérnék javaslatokat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése