2008. március 1., szombat

Drótostót

2008.03.01.szombat


Esik.Nyűgös vagyok.Nincs kedvem semmihez,  véletlenül rábukkantam egy csodálatos festőnőre - akinek alkotásaiból pps-t csináltam. Ha nem kaptál tőlem,  itt utánanézhetsz:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo - különös életút....

Szóval "semmit se csinálok " = verseket olvasok.
Meg gondolkodom a múlton....
Azt nehogy megkérdezd, hogy a fejem gondolat-dzsungelében mi, miért, hogyan, mikor bukkan fel...Mert nem tudok rá választ adni. 
Talán mindegy is. Csak azt szeretném elmondani, hogy ma valamiért a drótostót jutott eszembe. Vajon tudja minden olvasom ki volt ő ?
Úgy a fülemben van: "Drótozni, fótozni"... kiabálta, hátán cipelve nehéz "műhelyét" - és ma már szemétbe dobandó, repedt  lyukas edényt, vagy csoda tudja miféle házi eszközöket próbált újjá "varázsolni" - vagy legalábbis használhatóvá tenni....
Istenem, milyen körülmények között is éltem/nőttem...      Kedves mai fiatalok, mi lenne veletek, ha keddről szerdára visszatérne az a világ ????


Kép innen, de érdemes elolvasni is: 


Gyerekkori emlék

Hová tűntél drótostót ?
Rég, ha lábos lukas volt,
félretettük,
s hogyha jöttél előszedtük.
Hangod vígan hozta a szél:
Drótozni ! Fótozni !
Tessék csak előhozni
rézbográcsot a pincéből,
vasfazekat sut mélyéről !
Leültél és kalapáltál,
bádoglemezzel foltoztál.
És cinezés közepett
arcod mindig nevetett.

Hová tűntél drótostót ?

Egyáltalán – igaz volt ?
1967




2 megjegyzés:

  1. Egy biztos, nem lehetett újat venni mert egyszerüen nem volt új, nem volt kaoható és kész. Mikor anyám mosófazeka kilukadt, nem tudni hány évet szolgált addig mig ide jutott, az is lehet már nem is volt új mikor hozzájutott, akkor jó szolgálatott tett egy ilyen házhoz jövö javitó szolgálat. Némelyik esernyöket is javitott és kést ollót is köszörült, vagy ez már egy másik volt nem a drótostót, az is lehet. Nekem mint gyereknek a kés köszörülés tetszett leginkább, a szerte röpködö szikrák mint a csillagszóró karácsonykor. Mindez áram nélkül, csupán lábmeghajtással. Régi szép idök, miért is szép, mert ezt igy mondják, nem is tudom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emlékezetem szerint az igazi „drótos tótok” csak fazekakat foltoztak, később, akik kést köszörültek, vagy kisebb „műszaki” problémát oldottak meg, kijavítottak valamit (pl. esernyőt !) - én úgy emlékszem, ők már lyukas lábosokkal nem foglalkoztak. Talán akkor kezdődött az „eldobós világ”.
      A késköszörűs erre mifelénk még úgy 10 évvel ezelőtt is járt…

      Törlés