2008. április 15., kedd

Egy jó kis zene feldobja az embert...

2008.04.15.kedd
Joe Cocker, angol énekes, szerző. Mint annyi énekesnek, az 1944. május 20-án Sheffieldben született Joe Cocker-nek is Ray Charles volt a példaképe. Charles hatására a fiatal Cocker is próbálgatta hangszálait: 15 évesen egy helyi együttesben énekelt. Ám pártfogók hiányában alkalmi munkákból kellett megélnie: volt szerelő, lakatos és végül benzinkutas. A munka mellett nem hagyott fel az énekléssel. Első felvételét 1963-ban jelentette meg - egy Lennon - McCartney-szám feldolgozását, az I'll Cry Instead-et. 

A rockzenéből ekkor még mindig nem tudott megélni, így ismét a benzinkutasok cseppet sem irigylésre méltó életét élte. Pár csendes év után 1968-ban ismét egy csodálatos Lennon - McCartney - dalt énekelt - With A Little Help From My Friends: "Mit gondolnál rólam, ha hamisan énekelnék? Felállnál és ellenem fordulnál? Csak add kölcsön a füledet és eléneklem neked a dalt. És megpróbálok helyesen énekelni. Óh, elboldogulok egy kis baráti segítséggel. Magasra jutok egy kis baráti segítséggel. Megpróbálom egy kis baráti segítséggel." Cocker nem is remélhette, hogy csupán ez a "kis baráti segítség" elég lesz ahhoz, hogy végérvényesen a nagyok közé kerüljön. 1969 augusztusában őt is meghívták Woodstockba. Cocker a kevés angol fellépők egyike volt. 

Ekkor már a Grease Band nevű zenekar kísérte a különös hangú és öltözködésű énekest. A siker csakhamar mellé szegődött. Ezen felbuzdulva a 70-es években majdnem folyamatosan dolgozott. Nagylemezek készültek el, amelyeket a különböző kiadóknál jelentettek meg. 1970-ben Leon Russellel és új kísérőkkel dolgozott: Mad Dogs & The Englishmen. A hasonló című lemez bemutatóturnéja jelentős eszmei sikert hozott számára, számos helyen fellépett. Cocker azonban ekkor még nem volt eléggé otthon a rockbizniszben, így hét bőrt is lenyúztak róla és még így is alig kapott valamit. A sok munka, a megerőltető koncertek felőrölték szervezetét, és védekezésképpen a legrosszabbhoz, az alkoholhoz és a kábítószerhez menekült. 

Emiatt kénytelen volt több mint másfél évre visszavonulni. 1972-ben tovább folytatódtak a koncertek, Cocker ezúttal Ausztráliába is eljutott. De ezen a turnén kellemetlen dolog történt vele: botrányos viselkedés, erőszak és kábítószer-fogyasztás címén őrizetbe vették. Ezután jött elő életmódjának visszaütője, az első idegösszeomlás, amit alkohollal kezelt. A hang minőségét erősen rontó életvitel fokozatosan érződött Cocker hangján. Ezt mutatta "művészneve" is: Mr. Smirglihang. 1974 után évekre eltűnt a rockzenei életből. A visszatérést - a szokáshoz híven - új sláger jelentette: a Half Moon. Ezután több lemeze is megjelent, majd több éves szünet következett, a pihenés és újrafeltöltődés időszaka. Albumait a nyolcvanas években is sokan keresték. Ekkoriban többnyire kétévente jelentek meg lemezei. A turnék tovább folytatódtak, de újabb kiugró sikert nem aratott. Megmaradt az átlagosan jó színvonalon.

 Zenéje a kilencvenes években sem ment át gyökeres változásokon. Néha egy jó videoklippje hetekig is megy a TV-ben, sőt több filmzenéhez is felhasználják dalait. Joe Cocker továbbra is aktív lemezkiadó és koncertszereplő. 1992 tavaszán hazánkba is eljutott, amikor Budapesten lépett fel./Literatura/  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése