2008. április 22., kedd

Ezt olvastam:

2008.04.21.hétfő


Mire jó a káposztapakolás ? A káposzta gyógyhatását már nagyon régóta használták a népi gyógyászatban. Belsőleg különféle emésztőrendszeri fekélyek, gyulladások esetén fogyasztották a nyers káposzta levét. A savanyított káposzta magas C-vitamin tartalmának köszönhetően télen védi szervezetünket a vírusok, baktériumok támadásai ellen. A savanyú káposztáról már a 18. századtól köztudott volt, hogy gyógyítja a skorbutot, aminek a legjellegzetesebb tünetei a fogíny vérzése és a fogínysorvadás, és sajnos jelenleg is népbetegség. A káposztát külsőleg különféle gennyes fekélyek, ízületi gyulladások, ízületi fájdalmak, ízületi duzzanatok kezelésére használták. A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal bírnak, a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva pedig képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pólusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni. Ezáltal egy komoly, helyi méregtelenítő hatással rendelkezik. A káposzta hatóanyagai a bőrön keresztül bejutva a problémás területre erős keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki.  

A káposztapakolás külsőleg az alábbi problémáknál alkalmazható: - Izületi gyulladás - Izületi fájdalmak - Reuma, köszvény - Izületi duzzanatok - Zúzódások, húzódások - Ideggyulladások, fájdalmak - Gennyes fekélyek, lábszárfekély - Égési sérülések - Kelések - Gyulladásos bőrbetegségek - Köhögéscsillapító (mellkasra helyezve) - Hólyag, nőgyógyászati gyulladások - (alhason elhelyezve) - Vesegyulladás - Nehezen gyógyuló sebek .

Most lássuk, hogy néz ki gyakorlatban a káposztapakolás kivitelezése: Szükséges kellékek: 1. fejeskáposzta 2. reszelő vagy aprítógép 3. folpack vagy műanyag fólia 4. vászonruha vagy csomagolópapír 5. törölköző 6. fásli A káposztát lereszeljük vagy aprítógépben összedaráljuk, a felesleges nedvességet kinyomjuk belőle. Elterítjük egy akkora vászonruhán vagy csomagolópapíron, amivel a kezelni kívánt felületet körbe tudjuk csavarni. Ezután felhelyezzük a pakolást a kívánt területre úgy, hogy a káposzta közvetlenül érintkezzen a bőrrel. Fóliával vagy folpackkal körbetekerjük, hogy a nedvesség ne tudjon elszivárogni, majd törölközővel becsavarjuk és fáslival rögzítjük éjszakára. A törölköző melegen tartja a kezelt felületet, ezáltal a bőr pórusai kitágulnak és nagyobb mennyiségű salakanyagtól tudnak az izzadás útján megszabadulni. A káposztapakolást javasolt 2-4 héten keresztül minden este felrakni és reggel eltávolítani, vagy egészen addig alkalmazni, míg az adott problémától meg nem szabadulunk. Égési sérülésnél, bőrbetegségeknél, gennyes fekélyeknél 1-2 óránként szükséges cserélni a pakolást egészen addig, míg a nedvedzés meg nem szűnik és a hámosodás el nem kezdődik. Ez általában a pakolás hatására 1-5 nap alatt bekövetkezik. További érdekességek és tanácsok itt olvashatók: http://www.naturarkanum.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése