2008. április 9., szerda

Kapaszkoggyáááá !!!

2008.04.09.szerda
Ez találtam tegnap: Megszólalt Sztálin ma is élő dublőre

Sztálinnak igenis voltak hasonmásai, akiket biztonsági okokból alkalmaztak: egyikük most hosszas kapacitálás után megszólalt, de az ötven év alatt beidegződött óvatosság ma is éberséget parancsol, és sokat nem mond, bár a szigorúan titkos minősítés 1996-ban lekerült a vonatkozó dokumentumokról.  

Az illetőt, Feliksz Gadzsijevics Dadajev sikeres és népszerű színészt, parodistát és illuzionistát, valószínűtlen mennyiségű kitüntetés birtokosát, aki még felesége és gyerekei előtt is elhallgatta életrajzának e veszélyes részét, a Komszomolszkaja Pravda című lap találta meg. Dadajev egy kis dagesztáni hegyi faluban született, s később táncolni tanult. Egy kaukázusi művészeti olimpián fedezték fel 1939-ben, s meghívták az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság állami népi együttesébe.
 A háborúban úgynevezett koncertbrigádba került, s hamar híressé vált a fronton, de közben néha katonai feladatokat is teljesített. Többször megsebesült, s 1942-ben, egy újabb sebesülés után családját értesítették, hogy meghalt, de aztán kiderült, hogy mégis él. A hírszerzés emberei 1943-ban fedezték fel maguknak. A döbbenetes hasonlóság jól látszik a próbafelvételeken. Dadajevet előbb fel kellett hizlalni 11 kilóval. Aztán ruhákat akartak neki varrni, de végül Sztálin ruháiban "alakította" minden idők és népek vezérének szerepét. Termetre 2 centiméterrel kisebb volt a 172 centiméter magas Sztálinnál, ezt cipősarokkal könnyű volt kompenzálni. A fiatalembernek meg kellett tanulni Sztálinná sminkelni magát: vastagon kente fel az arcfestéket, abba fésűvel ráncokat rajzolt, a megszáradt festékre púdert tett, s lassan beleélte magát a szerepébe.
 Végül egyedül a füle alapján lehetett megkülönböztetni Sztálintól: Dadajev fülkagylója hosszúkásabb, s a koponyájához simul, míg Sztáliné jobban elállt: ez utóbbin lehetett segíteni, de a formán nem, szerencsére ilyen részletekre nem is figyelt oda senki. Eleinte csak elterelő hadműveletekre alkalmazták: autón kihajtatott a Kremlből, vagy például repülőgépre szállt, amikor Sztálin 1943-ban a teheráni értekezletre tartott, miközben maga a vezér merényletektől tartva más útvonalon jutott el a célhoz. 

Később előfordult, hogy a mauzóleumról ő integetett egy parádén a Vörös téren elvonulóknak, színházba ment a vezér helyett, sőt filmhíradókban szerepelt, és még rádióbeszédeket is mondott. Sztálinnal egyszer találkozott, amikor az szemügyre vette őt, s rábólintott. Végül Dadajev annyira azonosult Sztálinnal, hogy ma már némelyik felvételről talán csak ő tudja, kit ábrázol: a valódi Sztálint, vagy őt. Annyi biztos, hogy az egyik ismert hivatalos fotón, amelyen a vezér fehér zubbonyban látható, s amely számos tankönyvben és történelmi tanulmányban szerepel, nem Sztálin, hanem hasonmása látható. Azt mondja, a vezérnek négy hasonmása volt, de részletesebben erről ma sem hajlandó beszélni. Annyit azonban elmondott, hogy Sztálin ellen két ízben kíséreltek meg merényletet, mindkét esetben a valódi vezérrel találkoztak a merénylők, s hogy a teheráni merénylet után a titkosszolgálatnál hét embert végeztek ki. (Múlt-kor/MTI)) És akkor ide csatolom még ezt is, sajnos hosszas kutakodás után se tudtam beszerezni a pontos magyar szöveget:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése