2008. április 1., kedd

Paraszolvencia és vizitdíj nélkül /Tamkó Sirató Károly/

2008.04.01.kedd

Hogyan gyógyítják magukat a főemlősök? Öngyógyításra is képesek a természetben található gyógynövényekkel és más anyagokkal a főemlősök - erre a nem is annyira meglepő felfedezésre jutottak francia és ugandai biológusok a gyógyszeriparban felhasználható növények kutatása közben. 
Megfigyelték, hogy a csimpánzok rendszeresen fogyasztják az agyagot és egy Trichilia rubescens nevű, Afrikában honos növény leveleit. 
Kiderült az is, hogy az ugandai Kibale nemzeti park majmai mindig közvetlenül egymás után esznek ebből a két anyagból. Laboratóriumi elemzések fedték fel ennek okát: a maláriát, amely a főemlősöket ugyanúgy sújtja, mint az embereket, a kettő együttes hatásával kúrálják. Az anyag kaolinitet tartalmaz, amelyről ismert, hogy enyhíti a bélpanaszokat, a Trichilia rubescens nevű gyógynövényről pedig eddig azt tudták, hogy gyógyítja a tüdő-, bél- és egyes nemi betegségeket. Malária elleni kúraként eddig nem volt ismert. 
A főemlősök öngyógyító tevékenységéről néhány évvel ezelőtt Cindy Engel etológus jelentetett meg egy gyűjteményt, amelyben leírta, hogy a tanzániai vörös majom, amelynek kedvenc étele a mangó és az indiai mandula levele, elszenesedett fadarabokat rágcsál, hogy a levelekben lévő, az emésztést zavaró fenol hatását közömbösítse. Afrikában a bonobo, a gorilla és a csimpánz 30 féle növényt használ a bélparaziták ellen. Érdekes, hogy a helyi lakosság is ugyanezekkel a növényekkel gyógyítja a gyomorfekélyt és a vérhast. 
Az ugandai hegyi gorillák vulkáni hamut esznek, hogy szervezetük kálciumhoz és káliumhoz jusson. Egy brazíliai majomfajta nősténye teherbe esését szabályozza különféle növényekkel és gyümölcsökkel. 
De nem csak a majmok ilyen „okosak”: az elefántok olyan növényt is találtak, amely könnyebbé teszi számukra a vajúdást. Az ajakos medve is füvészkedik, de nem öngyógyítás, hanem önbódítás céljából: a szappanfüvek erjedő virágait eszegeti, hogy kellemesen illuminált állapotba kerüljön. /Nat. Geogr./

Miért is vagyunk mi annyira eltelve magunktól ? Csak mert kitaláltuk, mi legyen a gyógyszer és a gyártó neve, és hogy azért jó kis pénzeket kelljen fizetnünk ? Kivonták a forgalomból azt a gyógyszeremet, amit 8 éve szedtem. 150.- Ft volt. Érdekes módon, ugyanaz a cég, ugyanazon összetevőkkel, csak épp más néven, ezzel véletlenül épp egy időben, kiadott egy másik gyógyszert. 550.- Ft-os áron. Tovább is van, mondjam még ???....Hát öleld meg a kemencét. Nem tudod ez mit jelent ? Hát olvasd :



 

Tamkó Sirató Károly: Mondjam még? 

Volt egy dongó, meg egy légy,  
tovább is van, mondjam még? 
 - Mondjad!  
Volt egy molnár, meg egy pék, 
tovább is van, mondjam még? 
- Mondjad!  
Volt egy asztal, meg egy szék,  
tovább is van, mondjam még? 
 - Mondjad!  
Volt egy kantár, meg egy fék,  
tovább is van, mondjam még? 
- Mondjad!  
Ha neked ez nem elég,  
öleld meg a kemencét! Bumm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése