2008. május 24., szombat

Hogy mik vannak.....

2008.05.24.szombat
Elképesztő új élőlényt fedeztek föl Több mint egy évszázada a zoológia egyik legnagyobb rejtélyei közé számítottak az y-lárvának nevezett, garnélaszerű élőlények. Noha ezek a mikroszkopikus jószágok egyértelműen fiatal rákok, senki sem tudta, hogyan néz ki a felnőtt alakjuk. A tudósoknak most úgy tűnik végre sikerült megoldani rejtélyt. Egy olyan hormonnal kezelték az y-lárvákat, amelyek hatására azok ugrásszerű növekedésnek indultak. A végeredmény – egy egyszerű, meztelencsiga-szerű lüktető massza – elképesztette a tudósokat. Ez a döbbenetesen egyszerű élőlény – sokkal egyszerűbb, mint a lárvaállapotban volt – minden jel szerint egy világszerte elterjedt parazita.  
Az y- vagy facetotectan lárvát 1899-ben fedezték föl. Valaha létezett egy x-lárva is, az x és az y jelölés részben a lények rejtélyességét is jelezte. Később megtalálták az x-lárva kifejlett alakját, de az y-lárváról még intenzív kutatás után sem sikerült kideríteni, hogyan néz ki felnőtt korában az állat, ezért megmaradt az y-lárva elnevezés. Ezek a lények csupán néhány száz mikrométeres parányok, vagyis nagyjából akkorák, mint a mondat végi pont. Meghökkentő sokszínűségben fordulnak elő a korallzátonyoknál, és a világ valamennyi óceánjában a sarkvidékektől a trópusokig. Elterjedtségük arra utal, hogy a kifejlett példányok jelentős szerepet játszanak bolygónk ökoszisztémájában.


   
Ahhoz, hogy kiderítsék, milyenek lehetnek felnőtt korukban az y-lárvák, egy nemzetközi tudóscsoport több mint 40 y-lárvát gyűjtött be a japán Sesoko-szigetnél, Okinava közelében lévő tengeri kutatóállomáson. A kutatók ezután egy fejlődést serkentő rákhormonnal kezelték a begyűjtött lárvákat. Az élőlények juvenilis formává, ún. ypsigonokká alakultak át, egészen különös módon. Levetették külső vázukat, és vonagló, szem és végtagok nélküli lényekké váltak, amelyek a parazita rákfélékre hasonlítanak. A tudósok csak a kísérlet többszöri megismétlése után hitték el, hogy nem csal a szemük, annyira váratlan volt az eredmény. Az a tény, hogy az ypsigonok annyira különböznek az y-lárváktól, és annyival egyszerűbb felépítésűek annál, megmagyarázza, hogy miért kerülték el a figyelmet oly sokáig a kifejlett alakok. Olyan egyszerűek, hogy még az emésztőrendszerük és az idegrendszerük is hiányzik. Mivel az y-lárvák végső fejlődési alakja minden valószínűség szerint parazita, ezért a kutatók fő célja most a lehetséges gazdaállatok fölkutatása. Ehhez sok-sok korallszirti állat DNS-ét kívánják megvizsgálni, hogy megtalálják valamelyikükben (akár többen is) az y-lárva DNS-ét. /Nat.geogr./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése