2008. június 30., hétfő

Nagy szurdok /=Grand Canyon/


A Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában. A Grand Canyont a Colorado folyó több mint 6 millió év alatt hozta létre, 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 24 km-ig terjed és mélysége akár a másfél kilométert is meghaladja.
A Grand Canyon és az egész „Kanyonföld” a természet egyik legszebb remekműve. Hatvanmillió évvel ezelőtt a Colorado-fennsík megemelkedett, és másfél kilométerrel a tengerszint fölé magasodott. Később kanyonokká hasadozott, majd a folyó és a szél elvégezte azt a szobrászmunkát, amely ma is ámulatba ejti az idelátogatókat. A kanyon keleti csücskénél egy gát, a Glen Canyon Dam, és egy tó, a Lake Powell zárja le a kanyon kijáratát.


  A Glen Canyon hosszú idő óta emberek lakta vidék volt, míg az egészet el nem árasztották a Colorado vizével. A víztározó megépítését a természetvédők hevesen ellenezték, mert számos gyönyörű sziklaforma és régészeti lelet került így víz alá, a terv mégis megvalósult. Azonban hogy ez a fantasztikus méretű gát meddig marad meg, az teljességgel bizonytalan, hiszen ennél, az ember alkotta beton-gátnál többször hatalmasabb lávagátakat is képes volt erejével „eltüntetni”, elmosni a Colorado folyó. 


 

Tegnap újra egy filmet láttam erről a fantasztikus vidékről. Nem lehet betelni vele. Én amúgy is szeretem a kicsit animált filmeket, s ebben volt néhány érdekes képsor a kanyon kialakulásának történelméből. Azt hallottam, hogy L.A-ban van egy különös mozi, ahol a közönség korlátok mögött áll. A film pedig a Grand Kanyont mutatja be, légifelvételekkel, de olyan formában, hogy a nézőtér is kissé elmozdul, amikor fordul a gép. Emiatt kell a korlát, hogy tudjon az „utas” kapaszkodni. Hát az eredetit is, de ezt a mozit is szívesen megnézném…





Fotók láthatók még itt: http://edtruthan.com/tileproxy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése