2008. július 16., szerda

Görögdinnye /Citrullus vulgaris/ még egyszer



Nos, bocs attól, aki látni se bírja, de mivel Szurikáta ajánlotta, s nem vagyok benne biztos, hogy mindenki elolvassa az ajánlott wiki szöveget, hát én bizony beteszem ide. Számomra is meglepő újdonságokat olvastam ugyanis ennek a - szerintem pompás - nyári csemegének a hatásáról:

A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Az idény rövid, de ez idõ alatt részesülünk ennek a zöldség-gyümölcsnek minden kellemes adományából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros belsejût és ritkábban találkozunk a sárga belûvel. A kérdés csak az, hogy hogyan válasszuk ki a jó édes dinnyénket. Van, aki a megkopogtatásra választja ki, más a bajuszt keresi, hogy el van-e száradva. A legtöbben arra esküsznek, a legjobb, ha felvágjuk. Hadd mondjam azt, hogy a dinnyetermelõk között nem igazi az, aki nem tudja a kopogtatásával megállapítani azt hogy érett-e. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.

Tápértéke: Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültõ helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat. 
  Gyógyhatása: A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elõ. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkbõl, fõleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkbõl a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk. 
  Segít a betegségbõl felépülni: Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti. 
  Tüdõvel kapcsolatos probléma: Akár a felsõ légzõszervi probléma, akár a tüdõ hörgõire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítõleg, valamint gyógyítja a gyulladást.
  Izületi gyulladás és köszvény: A görögdinnye fogyasztása huzamosabb idõn alaposan elõsegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy idõben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehetõ haladást érhetünk el az érrendszeri betegségbõl való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkõtõl.  
Láz: Akár meghûléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.  
Emésztési zavarok: Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthetõ étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Mûködésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is. 
 Szervi panaszok esetén: A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék mûködésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkbõl tükrözõdik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb mûködtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitûnõ gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy idõben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre. Kitûnõ nyári ital: Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehetõ legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hõségben. Még elegendõ só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne jócskán vas, cink kitûnõ forrása a magnéziumnak és meg kell azt is említeni, hogy a kalcium, magnézium arány megfelel a felszívódási követelményeknek. Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Ha éppen nagyon akarjuk, vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat, hogy az E vitamin csatlakozzon az oxigén szabadgyökök elleni harchoz.  
Elkészítési mód: Ha a görögdinnye levét keverni akarjuk más zöldség lével, kicentrifugázhatjuk. De fogyaszthatjuk salátával, vagy éppen a fõ étkezések után egy-két órával magában kúraszerûen, naponta kétszer, háromszor, hogy jól átmossa a szervezetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése