2008. július 23., szerda

Vigasz-látogatás

Nem tudom miért kaptam földi életemre azt a „büntetést”, hogy miden szerettem félre-sikerült cselekedetéért magam érezzem bűnösnek, de mondhatom, nagyon nehezen viselem….
A tegnapi napra muszáj volt keresnem valami olyan „ajándékot”, ami kicsit helyrebillenti a lelkem szomorú állapotát. Több helyről is kaptam üzenetet, hogy ezen a napon /értsd: tegnap/, a Cella Septichora a Máriáknak és Magdolnáknak ingyenesen látogatható. Mivel itt még /eléggé restelltem is/ nem jártam, élve a lehetőséggel, elmentem. „Természetesen” mi maradt otthon ? A fényképező. Már nem is csodálkoztam… /Igaz, azt meg elfelejtettem megnézni, hogy egyáltalán használhattam volna-e ?/ Tehát amit láttam:  
* Cella Septichora: A hétkaréjos késő-római épület az egész Duna vidéken egyedülálló alaprajzú, a 4. században épült. 4-6 méter mélyen, az egykori római járószintre ereszkedve láthatjuk a falakat, melyek néhol 2 méter magasan is megmaradtak.
 

 * Péter-Pál sírkamra: A 4. századi épület a temető központi részén állt. Föld alatt helyezkedett el a sírkamra a sírral, fölötte épült fel a kápolna. A sírkamra gazdagon kifestett falait és dongaboltozatát csodálhatjuk meg. * Korsós sírkamra: Az egykor kétszintes építmény alsó szintje, a sírkamra látogatható, melynek oldalfalait geometrikus és növényi ornamentikából álló díszítés borítja. Nevét a falba mélyített fülkében látható kancsó és pohár ábrázolásról kapta.


  * III. sz. sírkamra: Felszíni építmény valószínűleg nem állt felette. Boltozata beomlott, szarkofágjának tetejét a sírkamra egykori kirablói összetörték. * XIX. sz. sírkamra: A 2004-ben feltárt sírkamrában két sírládát találtak. A két sírt csak egy téglarács választotta el egymástól, mely az odatemetettek összetartozására utal. A felszíni kápolna elpusztult. * XX. sz. sírkamra: Az itt talált 3 sírláda közül az egyik belülről vakolva és festve volt. Az ásatáskor előkerült nagy mennyiségű freskótöredékből ítélve az egykori felszíni kápolna is festett lehetett. * Nyolcszögű sírkápolna: A 4. század végére Sopianae temetője valószínűleg megtelt, így a korábban talán keresztelő kápolnának emelt épületet alakították át sírkamrává. Legmagasabb megtalált fala 3,8 méter.


 

Nekem nagyon tetszett a bejárat melletti makett, melyen láthatók teljes egészében a feltárt romok, amit később bejárhat a látogató, illetve egy mozdulattal "rá lehet ereszteni" azt, ami jelenleg látható a felszínen /püspöki palota, templom/. Érdekes, ügyes technikai megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése