2008. augusztus 3., vasárnap

Búcsú Pécsett, a Havihegyen



A búcsú programja:
Augusztus 2-án, szombaton 18 órakor búcsúnyitó litánia, 19 órától Mayer Mihály megyéspüspök mutat be szentmisét, 22.30-tól görög katolikus szent liturgia. A napot éjféli szentmise zárja az elhunyt zarándokokért, amit reggelig tartó virrasztás követ a kápolnában.  
Augusztus 3-án, vasárnap reggel 8 órától szentmise magyarul, 9 órától szentmise horvátul, 10.30-tól szentmise németül, 11.30-tól szentmise magyarul, 17 órától szentmise magyarul.  
Augusztus 4-én, hétfőn 10 órától és 17 órától szentmise magyarul.
 Augusztus 5-én, kedden 8 órától szentmise magyarul, ugyanekkor 8 órától indul a Szent Ágoston térről a búcsúsok gyalogos körmenete fel a Havi-hegyre, 9 órától szentmise horvátul a kápolnában és magyarul a szabadtéren, 11 órakor újmisés szentmise, 17 órakor pedig búcsúzáró szentmise magyarul. 

A hegy a földtörténeti újkor miocén időszakában keletkezett szarmata mészkőből. Elsősorban elpusztult mészvázú tengeri élőlények felhalmozódott maradványai hozták létre a kőzet anyagát. A miocén kor óta a Mecsek folyamatosan emelkedett ki a tengerből. Meredek partjait erős hullámverések alakították, előtte egy közel sík sekélyvizű sáv alakult ki. A meredek fal az abráziós fal, a közel sík sekélyvizű partszakasz az abráziós terasz. Ilyen terasz a Havihegy felülete is. A Havi-hegy déli, délnyugati oldalán (inkább a hegy lábánál) 1722-ben még csak hét utca létezett. 
A Havi-hegy aljának beépítése 1786 után felgyorsult, ám a még jelentősebb fejlődés ebben a városrészben 1828 után kezdődött. Pesty Frigyes adatközlője szerint a Havi-hegy 1865-ben „szőlővel beültetett meredek, sziklás hegy. Nevét a dombon épített Haviboldogasszony Kápolnától nyerte.” 1690-ben kitört Pécsett a pestisjárvány. Akkor a város lakói fogadalmat tettek, hogy a járvány elmúltával emlékkápolnát emelnek a Kokas-dombon. Fogadalmukhoz híven az építőanyagot kézben hordták fel a meredek hegyoldalon. 
Bárdos István szerint a kápolna építésére engedélyt kért a német polgárság Karaffa generálistól, aki báró Kurcz prefektust bízta meg a hely kijelölésével. Legalkalmasabbnak látszott a város fölött elterülő magaslat, melyet azelőtt „Kakasdomb”-nak vagy „Bajraktár”-nak hívtak. (Bajraktar török szó, zászlót jelent). Valószínűleg itt tartotta a török örseit.



 A Havihegyi kegykápolna 300 éve hozzátartozik Pécs látképéhez. A kápolnát az 1690-1691. évi pestis járvány elmúltával, hálából Havas Boldogasszony tiszteletére emelték a hívek. A pécsi polgárok vállukon vitték fel az építőköveket az Ágoston térről a hegyre. Az építkezésre emlékezve a Havihegyi búcsújárás alkalmával a hívők egy-egy követ felvisznek és elhelyeznek a Fájdalmas Szűzanya szobrának talpazata köré. 

Az Ágoston térről indultak fel a meredek Felsőhavi utcán a Havihegyi kápolnához. Három helyen álltak meg a Felsőhavi utca és a Majtényi Ferenc utca kereszteződésében álló keresztnél, a Hegyalja utca kereszteződésében lévő keresztnél, valamint a Felsőhavi utcavégén álló Magyarok Nagyasszonya szobornál. A vásáros sátrak nemcsak a Havihegyi úton álltak a templom körül – mint ma -, hanem végig kétoldalt a meredek Felsőhavi utcán is.
Az egyhajós, dongaboltozatos templom belső berendezését 1780-ban tűzvész pusztította. A rombolást követő újjáépítéskor készült a jelenleg is látható copf stílusú oltár. Külön érdekesség, hogy a templom oltárképe a római Santa Maria Maggiore bazilika Mária-képének hiteles másolata, amelyet elkészülte után hozzá is érintettek az eredeti kegyképhez. 
Ezt tanúsítja a festmény jobb sarkára nyomott bíborszínű pecsét is. A képet Zichy Gyula pécsi megyés püspök adományozta a múlt század elején a kápolnának. További érdekesség, hogy a kápolna ékessége még a fatimai Szent Szűz ébenfa szobra is, melyet Cserháti József pécsi megyés püspök hozott portugáliai zarándokútjáról, a Szűz díszes koronája pedig a svájci Bázelből érkezett, melyet Mayer Mihály megyés püspök helyezett a szoborra. /Wiki, magyarkurir/ Ide is érdemes benézni: http://mek.oszk.hu/00100/00166/html
 

/A fotók ma kora reggel készültek, meglehet, felmegyek mégegyszer a délelőtt folyamán és akkor talán tudok jobb búcsús-vásári képeket is csinálni. Egyelőre még kevesen voltak fent./ Ezek délelőtti képek: / állítólag tegnap sokkal több vásározó és látogató volt.../
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése