2008. augusztus 23., szombat

Pókos

Pompás pókos film ment a TV-ben az előbb. Ezen belelkesedve kicsit kóboroltam a neten pók-ügyben, s mivel egy helyen azt olvastam, hogy a „szegleti pókok” jó időjósok, /mert ha fejét mutogatja, a lábai meg elnyújtva, akkor jó idő lesz, ha meg a farát mutogatja, akkor eső lészen / - szóval elrohantam lefotózni a magam szegleti pókjait. Mondjuk nem tudtam megállapítani, hogy milyen idő várható, mert az egyik így, a másik meg úgy terpeszkedett. De azért találtam egy jó kis szöveget, ami kissé hosszú, ámde a nyelvezete miatt /is/ érdemes elolvasni. Íródott vala: 1938-ban…

A' PÓK, MINT IDŐJÓSLÓ. Ha nem állna is az, mi fölebb mondatott, hogy a' pók minden 24 óra alatt megváltoztatja hálóját, annyi bizonyos, hogy annak igen finom szálai gyakran csak harmat és a'rá következő csekély szellő's rá szálló por által is meggyöngülnek, összekuszálódnak vagy megszakadoznak, 's ezt szüntelen jobbitani kell, vagy helyette újat késziteni. Hogy ' igen gyakran éjjel vagy inkább estenen dolgozik tapasztalásbul mondhatom, mert midőn alkonyatkor még csak néhány szálok látszottak szélről megerősítve lenni, már reggel a' háló készen volt, 's néha a' légy benne fenakadva; és ezt talán azért is teszi estve, hogy a' homályban repkedő legyek ezt észre nem vévén könyebben beleakadnak. 
Ekképen a' pókok sok haszontalan — legalább nekünk haszontalannak látszó — legyet muszliczát 's több illyenfélét pusztitanak el, mellyek az embernek 's marháknak fölötte alkalmatlanok; azért az istállókban hasznos tanyázniok, tehát nem kellene őket annyira pusztítani, különben is az itt tenyészők éppen nem mérgesek. A pókok nem képeznek társaságot, hanem mindegyik magának dolgozik, 's e' szerint némileg hasonlítanak az emberekhez, kiknek nagyobb része társasági rendelkezései daczára is csak önmagárul gondoskodik. Ha valamelly idegen pók elakarja egy másiknak kész hálóját foglalni, a' tulajdonos védi a' magáét, 's igy természetesen összevesznek, 's a' mellyik erősebb, azé leszen a' hálótulajdon; ebben is ugy tesznek mint az emberek egy része.  
A' házbeli pókok szegletpókoknek is neveztetnek, nem mintha szegletesek volnának, hanem mivel a' szegletekben tartózkodnak. Ezeknek több hasznát vehetni az időváltozásának 's millyenségének megtudhatására, mivel közel levén tetszésünk szerint gyakran szemlélhetjük, 's munkálkodásukat sokszor vizsgálhatva biztosabb időjelentőt készíthetünk. — A' künlakók függőknek is mondatnak, hogy kün a' szabadban csupán hálójukon függve tanyáznak.  
Az emlitett folyóiratban a' pókokat tárgyazó czikkelynek irója nem csak azt állítja általában, hogy a' pókok a' következő jó vagy rósz időt néhány nappal előbb megérzik és kijelentik, hanem részletekre is bocsátkozik, 's rendre számlálja elő, mint jelentik a' meleget , miként a' hideget , 's hogyan az esőt , vagy szelet. Ha igen sok függő pók mutatkozik a' szabadon kin, jó időt jelent; ha kevés, változó időt várhatni, hogy ha pedig egyet sem vehetni észre, eső leszen.
Ha a' pókok jelen vannak ugyan, de nem dolgoznak, eső fog esni; ha csak kicsiny munkában foglalkoznak, változó időt várhatni, de ha igen hozzálátnak dolgukhoz, jó meleg 's száraz időre számithatni; tartós jó idő pedig akkor következik , midőn igen nagy hálót készül kezdeni egymástól távol levő tárgyakhoz kötvén leendő hálójának első szálait, vagy vedlik és tojik. Midőn rejteklyukábol kikukucsál 's lábait előre tolja ki,jó időt jelent; ha pedig éjjel dolgozott 's hálóját reggelre sokkal nagyobbította, legalább is két hétig folyvást tartó jó időre számíthatni: ellenben ha a' szegletpók rejtek helyen megfordul 's ha'ta't fordítja kifelé nagy és hosszas esőre mutat.  
A' függőpók ekképpen jelenti a' szelet: ha hálójának, melly különben kerekdedet fog képezni, csak sugarait vagy is küllőit — mint a' kerékben — készíti el 's aztán félbenhagyja munkáját, nagy szél következik, de a' melly nem soká fog tartani: ha pedig kész hálóját hirtelen összetépi, vagy csak egy részét szaggatja el mintegy rést csinálva rajta, hogy az erős lég könnyebben mehessen át 's aztán rejtekébe vonja magát, rövid idő múlva szörnyű szélvész támad , de a' melly nem soká tartand.  
Némellyek észrevételei szerint a' házbeli pókok, mellyek a' szegletekben tartózkodnak, két különböző nemet tesznek, annyibul, hogy egyik osztály télire az épületnek valamelly részében p. o. házfödél alatt már készen levő hálójába vonja magát, a' másik osztály pedig minden beállandó változó időre új hálót sző magának. — Ha már ősz végével ezen házbeli vagy szegletben lakó pókok első osztálya igen sürforr, nagyon szorgoskodik, ide 's tova jár, gondolhatni hogy hideg kezd lenni, ha pedig a' másik osztály több hálót is készit és igen szorgalmasan dolgozik, 10—12 nap múlva tartós nagy hideg áll be.  
 A' pókoknak ebbeli csudálatra méltó tulaj donságárul olvasván magam is kezdettem munkálkodásukra. ügyelni, kertemben és házam körül elég alkalmam levén ezt tehetni, 's meg kell vallanom, hogy hasonlót tapasztaltam; de a' ki mind ezekre figyelmezni akarna, igen sok időt vesztene, mi pedig drága. Ennek csak ott lehetne kivánt sükere, hol igen nagy a' gazdaság, és sokan látnak hozzá. Illy helyen kifizetné, ha egy ember csupán csak a' pókok munkálkodására rendeltetnék ügyelőül, a' ki aztán tett észrevételei szerint adhatná rendeléseit a' mezei vagy gazdasági munkákra. 
Hogy a' főbb jelenetekre minden mezei gazda figyelmezhetne, kinek épületei körül pókok tanyáznak, természetes; mert mibe kerül reggel és estve a' pókot megtekinteni? igen de a fáradt ember milly könnyen elfeledi ezt tenni ; sőt ha nem feledné is, mért tenné ő e' bolondságot, gondolja magában, apja és nagyapja sem tette, mégis felgyüjtötték szénájukat. Jobb ennél a' győri vagy szegedi kalendáriomot megnézni, ugy mond nagy bölcsen a' derék praktikus gazda.  
/STANCSICS./ Az eredeti /és egyéb jó szövegek/ itt: http://www.epa.oszk.hu/01300/01351/00032/pdf/00032.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése