2008. szeptember 20., szombat

Hegedű b/művész

Ő ugyan nem Stradivarin játszik, de mivel épp tegnap hallottam /megint/ hegedülni és csodálom a tehetségét, legyen szó a hegedű kapcsán most itt róla is.

Vanessa Mae
Teljes neve: Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson Született: 1978. október 27. Születési helye: Szingapúr, Londonba 4 évesen költözött Nemzetisége: Brit Szülei: kínai anya, thaiföldi apa, és adoptálta egy angol apa Otthona: Kensington, London Hobbijai: síelés, vacsorázás, tanulás, vízisíelés, olvasás Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson 1978. október 27-én született Szingapúrban. Véletlenül ugyanazon a napon, mint korábban a klasszikus hegedűvirtuóz, Paganini. 

Thaiföldi édesapjától kínai édesanyja Londonba költözött, amikor Vanessa 4 éves volt. Már 3 éves korában Vanessa zongoraleckéket vett, és 2 évvel később hegedülni tanult. Bár mindkét hangszeren csodálatosan játszott, Vanessa mégis a hegedűre koncentrált, pedig megnyerte az Év Legjobb Fiatal Brit Zongoraművészének a díját. A Kínai Központi Zenekonzervatórium professzorának, Lin Yao Jinek és a londoni Royal College of Music tanárának, Felix Andrievskinek legfiatalabb tanítványaként a csodagyerek elindult meghódítani a zenetermeket. Már korán el kezdett szerepelni. A Philharmonie Orchestra-ban 10 évesen kezdett játszani. Hegedűjátékára azonnal felfigyeltek a közönség soraiban, de főleg a zene világában. A Royal College of Music igazgatója Vanessát egyenesen " Mozarthoz és Mendelssohnhoz hasonló igazi csodagyereknek" nevezte.  

Kétségtelen, hogy már az ilyen klasszikusokhoz való hasonlítás is hatalmas megtiszteltetés, de Vanessa 13 évesen nemzetközi turnékra indult a London Mozart Players zenekarral, és Csajkovszkij és Beethoven hegedűversenyeket vett fel (ilyen fiatalon még senki nem ért el ehhez fogható sikereket). Amikor Vanessa elkezdte felvenni a The Violin Player c. albumát, már 3 klasszikus lemezfelvétele volt, sőt megjelent a Violin and Kids' Classics c. debütáló albuma. Az 1995-ös The Violin Player c. albumon, amelyre hagyományos és modern, elektromos hegedűhangzások jellemzők, olyan popdal is szerepelt, mint a "Toccata & Fugue", amely az angol poplisták élén startolt. 

Vanessa történelmet csinált, hiszen klasszikus zenei művész még sosem jutott fel a Billboard tánczenei listájára, mint ahogy Vanessa tette "Toccata & Fugue" táncdal-remixével. The Violin Player (felvette a japán és az ázsiai verzióját is) sokszoros platinalemez lett, szerte a világon több milliós példányszámban adták el, így nem volt véletlen, hogy ezt követte a ráadás album. 1996-ban Vanessa felvette a The Alternative Record From Vanessa-Mae c. lemezét, majd ugyanabban az évben a The Classical Albumot is. 1997-ben megjelent a China Girl and Storm album (melyen énekelt is), míg a The Original Four Seasons és a The Devil's Trill Sonata egy évvel később. Nemcsak Vanessa kritikai és kereskedelmi sikere tette elsőosztályú művésszé; hanem az a számos díj és elismerés is, amelyet kapott. 

1996-ban Vanessát jelölték a BRIT Awards Legjobb Művésznő díjára, és ő volt az első hangszeres és klasszikus művész, aki megkapta ezt a díjat. Ezen kívül megkapta az Év Legjobb Nemzetközi Klasszikus Művészének BAMBI díját is. 1997-ben Vanessa az első nem hong kongi születésű művész volt, aki meghívtak a kínai Újraegyesülési Ceremóniára. Ujjongó tömeg előtt szerepelt a "Sopot Festival"-on, Annie Lennox-kszal együtt, ami ismét csak bebizonyította képességét arra, hogy ötvözze a rockmuzsikát a klasszikusokkal. A Wrigley Field-ben és a Comiskey Parkban tartott World Series Playoff során nyújtott előadása szintén erősítette pozícióit Amerikában. Vanessát legutóbb a The Classical Collection - Part 1 albumon hallhattuk. A Time és a Newsweek újságokban és számtalan dokumentumfilmben való megjelent tehetséges zenész új magasságokba röpítette, és új dimenziókat nyitott meg a hegedűművészet számára. /netcafe/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése