2008. szeptember 13., szombat

A misinai kilátó emlékére

Köszönöm Szurikátának a cikk-ajánlatot, és mivel szívemnek kedves a téma és ma van felavatásának 100. évfordulója, hát álljon itt egy megemlékezés róla:

A Kiss József kilátó centenáriuma

 

Balogh Károly, a Mecsek Egyesület elnöke mondott beszédet, amikor száz éve, 1908. szeptember 13-án fölavatták a kilátótornyot a Misinán. Ebben az évben építették föl Zsolnay Miklós szervezésében a Mecseki Francia Emlékművet, ekkor készült el a Mecsek Egyesület által létrehozott Meteorológiai Ház a Széchenyi téren, s az 1906-ban leégett Lapisi vadászházat is ugyanekkor újították fel. A kilátótorony tervét az 1891-ben alapított Mecsek Egyesület az 1908. március 22-i közgyűlésén véglegesítette, és ezen az ünnepélyes aktuson számos tekintélyes, pécsi polgár vett részt. 

Neves szakértőkből álló bizottságot jelöltek ki a feladat megvalósítására: Károlyi Emilt, az objektum tervezőjét, Pilch Andor építészt, Fesztl Nándor törvényszéki bírót, Myskowszky Emil bánya-főfelügyelőt, Károlyi Sándor építészt, dr. Zsiga László gyógyszerészt. Hogy a város népe is megismerkedhessen a tervekkel, Pilch Andor irodájában négy napra kiállították azokat. A kivitelezési munkákat a Mischl és Vukajovits cég, ezen felül a vasmunkákat Asztalos Nándor, az ácsmunkákat Horváth János iparos végezte el. Szeptember 13-án, reggel nyolc órakor a Széchenyi téri Királyi Tábla épülete előtt gyülekeztek az érdeklődők, a Misinára kilenc órakor indultak a Kardos Kálmán és a Bánffay Simon úton át, maga az avatási ünnepség pedig tizenegy órakor kezdődött. 

Az avatást követően tizenkét órakor sátrakban adtak ebédet a helyszínen, délután háromkor pedig séta következett, előbb a Tubesre, majd a Tettyére. Itt rendezték a sokak által kedvelt tűzijátékot. Bár felhős volt az ég, de a program zavartalanul lezajlott. Az ünnepségen Balogh Károly után Nendtvich Andor polgármester emelkedett szólásra, majd lehetővé tették az ünneplőknek, hogy 30-40-es csoportokban fölmenjenek a kilátóra, és gyönyörködjenek a felejthetetlen látványban. A 18 méter magas toronyra – amely csakhamar a környék nevezetessége lett – 88 lépcső vezetett föl. Sokan látogatták meg, noha az egyesület belépti díjat szedett tőlük. Kimutatásuk szerint az avatás évében hatezren jártak ott. A kilátótól az egyesület fotót is készített, amely Pécs mellett sok helyre jutott el az országban. A megvalósítás történetéről számos földolgozás született, legutoljára B. Horváth Csilláé, az egyesület történetét leíró kötetben. Később a kilátótornyot az egyesület neves alakjáról, Kiss Józsefről nevezték el. Amikor azonban több évtizeddel később a TV-tornyot építették, a kegyetlen utókor nem volt tekintettel az emlékre, lebontották azt. Már csak a TV-toronyban elhelyezett emléktábla tanúsítja, hogy valaha ott egy kilátó állt. /Dr. Vargha Dezső/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése