2008. szeptember 21., vasárnap

Romy Schneider

1.Szeretem a romantikus filmeket.
2.Szeretem a kosztümös filmeket.
3. Szeretem Romy Schneidert. /főleg a fiatalkori, kosztümös filmjeit./
Sikerült ezek közül egy eddig még nem látottat kifognom / A „Christine” címűt/, s most ennek kapcsán róla szeretnék megemlékezni.

Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven színészcsaládba született 1938. szeptember 23-án, Bécsben. Apai nagyanyja, Rosa Albach-Retty, apja, az ausztriai Wolf Albach-Retty és német anyja, Magda Schneider. 1945-ös válásuk után, Magda vette magához Romyt és öccsét, Wolfit, s a lány mostohaapjával, Hans-Herbert Blatzheimmel együtt támogatta tehetséges kislánya karrierjét. Romy a Wenn der weisse Flieder blueht (1953 Amikor a fehér orgona virágzik) című filmben debütált 15 évesen. Az első híres szerepe a Mädchenjahre einer Königin („Egy királyné gyermekévei” Ernst Marischka, 1954) volt. Romy Schneider sikere folytatódott Erzsébet királyné fiatalkoráról, s Ferenc József (Karlheinz Böhm) főherceggel való találkozásáról szóló osztrák filmmel (Sissi). Majd újabb két film követte a bajor hercegnő történetével, aki később Ausztria császárnéja lett (Sissi, Az ifjú császárné, Sorsdöntő évek).  



 
 
Hamar belefáradt a „királylány” szerepébe, így a 4., s egyben utolsó Sissi-filmet már el se vállalta, helyette a sokkal komorabb Christine (1958) című filmben játszott. E film forgatása alatt szeretett bele a francia Alain Delonba, aki szintén szerepelt a műben. Romy elhagyta Németországot, és Párizsba költözött Delonnal, s 1959-ben eljegyezték egymást. Ez volt az egyik kulcspontja mind a magánéletének, mind a karrierjének. Romy Franciaországban maradt, s itt nyílt lehetősége megismerni Luchino Viscontit, kinek több filmes szerepét is köszönheti.  

Magánélete nem volt zökkenőmentes: 1963-ban Delonnal felbontották az eljegyzést, s 1966-ban hozzáment Harry Meyen német rendező és színészhez, majd 1975-ben elváltak. Meyen később öngyilkosságot követett el (1924 – 1979). Született egy fiuk, David Christopher Meyen (1966–1981). 1975-ben Romy összeházasodott Daniel Biasinivel, de 1981-ben tőle is elvált. Lányuk, Sarah Magdalena Biasini (1977. július 14.) is színésznő. Romy továbbra is együtt filmezett Alain Delonnal. A házasság és anyaság miatti szünet után újra ráébredt, hogy színésznőként akarja folytatni. „Ekkor” – emlékezett vissza később – „Alain felhívott, és azt kérdezte, épp kizárólagosan a férj és a gyerekek járnak-e az eszemben, vagy van-e kedvem filmezni.” A film, A medence (La Piscine) (1968) hatalmas szenzáció volt. Követte a The Assassination of Trotsky (1972) és Delon örök barátja, s támasza lett, még a színésznő életének legnehezebb időszakaiban is. Bár úgy gondolta örökre maga mögött hagyta a sziruposan romantikus Sissi-filmeket, Visconti kérésére mégegyszer felvállalta Erzsébet szerepét a Ludwig (1972) című filmben. Második bajor Lajos (Helmut Berger) életéről szól, s a császárné, mint a király unokatestvére sokkal komplexebb, érettebb karakter benne, mint a régi filmekben. 1980-ban a La mort en direct (Deathwatch) című filmben szerepelt, ami D. G. Compton regénye alapján készült. Egy haldokló nőt játszott, akinek utolsó napjait megfigyelik egy újságíró (Harvey Keitel) szemszögéből. 

Romy utolsó filmje a La Passante du Sans-Souci (The Passerby, 1982) volt. 14 éves fia, David 1981. július 5-i váratlan halála után Romy inni kezdett. David megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek kerítésén, amikor megsérült. Leugrott a kerítésről, és bement a házba segítségért, de mire kiértek a mentők és a kórházba vitték, túl sok vért vesztett, és meghalt. Amikor Romyt 1982. május 29-én, 43 évesen a párizsi lakásában holtan találtak, úgy gondolták öngyilkosságot követett el, alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg. A temetését követően kiderült, hogy élettársa, Laurent Petin nagy mennyiségű arany ékszer kíséretében temettette el, így sírrablók feltörték a sírját. Később újratemették biztosabb körülmények között. /wikipedia/  



/Tudom, hogy nem egészen a témához tartozik, de kicsit mégis… Karlheinz Böhm, aki a Sissi c. filmekben volt Romy partnere, szintén igen híres színész, ám igazán világhírűvé a Menschen für Menschen alapítványával vált, mely szervezet az Etiópiában élőkön segít. Igen kalandos volt ennek megalakulása. K.Böhmöt orvosa Kenyába küldte betegségét kúrálni, ott, akkor konfrontálódott az afrikai szegénységgel. Hazajőve, egy „Wetten dass..” /=Fogadjunk…/ műsorban fogadott arra, hogy minden harmadik megkérdezett adna valamennyi adományt a Sahel-övezet szegényeinek. A fogadás úgy folytatódott, hogy ha elvesztené is a fogadást, ő akkor is visszamegy az ott élőknek segíteni. A fogadást megnyerte, 117 millió Márkával mehetett vissza, s ekkor alapította segítő szervezetét, mely azóta is évente rendszeres gyűjtőakciókat szervezve, óriási mennyiségű pénzeket juttat a rászorulóknak. Közben Böhm Etiópiában megnősült, gyermeke is született. Többet él most már ott, mint eredeti hazájában. Alapítványa világhírnévre tett szert. /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése