2008. december 13., szombat

Falusirató

Olvasom Moldova: Ha az Isten hátranézne című könyvét. /Rákeresve a neten megdöbbenten, milyen heves indulatokat váltott ki egyesekből./ Tudom, nem mindenki szereti Moldova stílusát, én kedvelem, és ha a leírtaknak csak a fele /lenne/ igaz, akkor is nagyon szomorú kép ez az Ormánságról. 
Mivel a „mi működési területünk” volt, rengeteget jártam ott. Úgy emlékszem valahol/valamikor már be is számoltam az 1974-es árvízről, amit Drávasztárán éltem át. Tehát vannak 30 - 35 évvel ezelőtti tapasztalataim és mivel máig élő kapcsolatom van ott, így a mostani állapotokat is ismerem. Drávasztára vonatkozásában állítom, katasztrofális a helyzet. 

A Tsz megszűnése megölte a falut. A fiatalok elmentek, ebbe a szó szoros értelmében világvégi faluba nem települ és nem is fog települni semmiféle olyan vállalkozás, mely álláshelyeket teremtene. Most 450 fő körül van a lakosság, zömében idős emberek. /Egyelőre nem találok M. könyvében erről a faluról külön fejezetet, de lehet, hogy valahol azért majd ír róla./  

Én elfogult vagyok Sztárával. Biztos másfalvakban is fájdalmas a lepusztulás, de itt tudom, hogy miről mire változott az élet. Én emlékszem a jólmenő Tsz savanyítóra, ahonnan külföldre vitték a zakuszkát, láttam a kétökölnyi paprikákat, a gyerekfejnyi káposztákat, mik a drávaöntésen teremtek, ettem az itteni mézédes dinnyét, emlékszem az árvíz elől Lajostanyáról kimentett disznókra, láttam a jól felszerelt tsz géptelepet, ahol a legmodernebb gépek sorakoztak. 
Életemben először itt láttam nagy tehéncsordát, amit a csordás terelt reggel-este végig a falun, s a disznókondát, mely az iványi-sztára közti csodaszép réten a hűs fák árnyékában jóllakottan hevert. Minden ház rendben tartott és főképp lakott volt. Itt szinte csak és kizárólag horvátok éltek. A faluban nem is lehetett más szót hallani, csak a horvátot. Szóval én tudom milyen volt, s tudom ma milyen Drávasztára…..  
Nekem nincs javaslatom, miképp lehetne „megváltani a világot” itt. Az viszont biztos, hogy segítség nélkül nem fog menni, és vallom Moldovával együtt, ezeknek a falvaknak jelentős részére a totális kipusztulás vár. Kár 
értük…


 

Pár napja egy horvát népviseleti ruhában láthattatok, most egy másik fotót csatolok, ahol a lányok biklában /fehér szoknya/ láthatók, a jobb oldali fején/haján látható kis „izé” a pucolica. http://zsikazsu.atw.hu/viselet/ormansag.htm itt olvashatsz az ormánsági népviseletről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése