2009. január 31., szombat

A második hercegnő története

Bevallom, nem mélyedtem még el soha igazán Irán történelmében. Kétségtelen, van bennem a közelmúlt történései miatt némi ellenérzés is. Valami halvány, ifjúkori emlék élt csak emlékezetemben, egyik távolabbi rokonom oda ment több éves kiküldetésbe, a sah mezőgazdasági terveinek segítőjeként, s elég jól keresett ezen a külföldi munkán. /Az már más kérdés, hogy most olvasom, hová vezettek ezek az akkori modernizációs törekvések…/  
Ám mivel a héten a 3SAT-on „Iráni hét” volt, több adásba is belenéztem. Így bukkantam egy kétrészes filmre, aminek Soraya volt a címe és a sah második házasságáról /is/ szólt. Őszintén szólva, nem ismertem ilyen pontossággal a sah élet/család-történetét.


 Egy képkocka a filmből Soraya: Anna Valle Reza Pahlavi: Erol Sander . Amikor Soraya hercegnő teljes nevén: Princess Soraya Esfandiary Bakhtiary 1951-ben feleségül ment az iráni sahhoz, és uralkodó asszony vált belőle, az egész világot elvarázsolta szépségével. Esküvőjükön egy húsz kiló súlyú, csupa szatén és brokát Christian Dior-ruhát viselt. 
Ekkor kezdődött a XX. század egyik legmegindítóbb és egyben legszomorúbban végződő szerelmi története. A perzsa sahhal való kapcsolatuk tetőpontján ugyanis, az esküvő után hét évvel el kellett válniuk, mivel Soraya terméketlen lévén, nem adhatott utódot az iráni trónörökösnek, hiába vizsgálták a világ leghíresebb orvosai. Számára ez egyenlő volt a teljes összeomlással. 
A mosolyától megfosztott hercegnő fájdalmát a luxusba, a nagyvilági életbe, majd a filmezésbe fojtotta. Végeláthatatlan utazásokkal tompította mélységes kínját. Ám tragikus sorsa erősebbnek bizonyult: miközben a boldogságot üldözte, minden férfi, akit szeretni próbált, titokzatos körülmények között eltűnt, még magányosabbá téve ezt a folyamatos újrakezdést. 2001-ben tragikus körülmények között Párizsban halt meg. /Érdekes módon róla a neten magyar nyelven elég kevés anyagot lehet találni – abból „mazsoláztam”, amire rábukkantam./  
Érdekes és hosszú ismertetést olvashatsz a sahról itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Reza_Pahlavi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése