2009. február 11., szerda

Inkább tequilával "kábítom" magam


Annyira felzaklattak lelkileg a veszprémi /és egyéb, a közeli napokban történt/ ügyek médiabeli szövegei, hogy majdnem egy politikai jellegű kommentet írtam most ide be – de aztán mégis meggondoltam magam, mert ez aztán semmiképp nem sorolható a „Minek-örültél-ma” témához, sőt!!! Persze az is lehet, meg kellene változtatnom a blog címét „Mitől keseredtél el ma”, vagy „Mitől rettegsz ma” címre. Garantáltan jutna minden napra valami bejegyezni-való.
Tehát ezért ma egy ilyen semmitmondó anyag kerül be:  

Hogyan is készül a tequila ? A napokban láttam először, hogy miből, hogyan is készül a tequila. Őszintén szólva nem nagyon érdekeltek/nek a tömény szeszes italok, de ez egy érdekes kisfilm volt. Nagyjából a következőket tudtam meg: Tequila vagy agávépálinka a kék agávé párlatából készített, mexikói eredetű alkoholos ital, Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a mexikói Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma 38~46 tf%, illata a ruméhoz 
hasonló.



A tequila ősét már a Krisztus előtti harmadik évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak a Cortes-i hadjáratok után készült, amikor az európaiak rájöttek, hogy az indiánok által fogyasztott, agavéból készített mézédes „pulque” tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését szigorú törvény szabályozza és ennek megfelelően csak Mexikó bizonyos területein - melynek központja Jalisco tartomány - készülhet párlat tequila néven. Az alapanyag a kék agavé feldolgozása a levelek levágásával és az így kapott ananászra emlékeztető „képződmény” főzésével kezdődik. A keményítőből átalakult cukor aztán erjesztésre kerül, majd ezt kétszer párolják le kisüstön.  
Kereskedelmi forgalomban öt fajtája létezik * oro vagy gold – (karamellel, fruktózzal, stb.) ízesített/színezett, általában érleletlen * blanco vagy white (fehér), illetve plata vagy silver (ezüst) – érleletlen, ízesítetlen * reposado (pihentetett) – minimum 2 hónapig, legfeljebb 1 évig tölgyfahordóban érlelt * añejo (érlelt) – 1-3 évig tölgyfahordóban érlelt * extra-añejo (extra érlelt) – minimum 3 évig tölgyfahordóban érlelt A tequilát Mexikóban – az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben – tisztán, „kísérő” nélkül isszák. A világ más részein a tequilát gyakran sóval és lime-mal, ez utóbbi helyett néha citrommal fogyasztják. Először a kézre sót szórnak, majd lenyalják, ezt követően megisszák a tequilát, majd megesznek egy szelet lime-ot/citromot. /wikipedia + bartrender/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése