2009. március 23., hétfő

Semmi pánik...

Jó hosszú cikk, de teljes egészében bemásolom, hogy itt is olvasható legyen, mert nekem nagyon tetszett. Csak a legutolsó néhány szám/betű ne lenne ott, t.i. a könyv ára...Ezzel együtt is úgy gondolom, igazsága vagyon a szerzőnek...

Amikor eljön a jóga kora
Semmi pánik, nincs itt a vég, bár szemüveg kell már rég… Előbb-utóbb mindenkinek el kell döntenie, hogy görcsösen ragaszkodik a tovatűnő ifjúságához, vagy elfogadja a korát, és él az új életszakasz kínálta lehetőségekkel. Nekik jó hír az, hogy az emberi élettartam - az orvostudománynak köszönhetően - már megnyújtható akár 150-200 évre. Az öregedés nem egyszerű folyamat, de aki egyszer megérti, mi is történik a testével az ötvenes éveiben, némi erőfeszítéssel, kis tudással, odafigyeléssel, józan ésszel hosszan megőrizheti az egészségét is - állítja Iván László kandidátus, a Semmelweis Egyetem Professor Emeritusa. Az idősödés mindenkinél másként zajlik - teszi hozzá -, számtalan látható és észrevétlen jele van, ám valahogy úgy kezdődik, hogy egyszer csak valami nem stimmel. A kopaszodásnak, az őszülésnek, a ráncosodásnak talán még nyoma sincs, de egyre nehezebben mozdul ki hazulról az ember, egyre több éjszaka telik forgolódással, aztán jön "a már semmire sem emlékszem", vagy csak állandósul a fáradtság érzése - ez mind azt jelzi, megkezdődött egy új életszakasz, amellyel meg kell barátkozni.  

Öregedni azért is nehéz, mert a fiatalság a társadalom számára abszolút értékké vált. Azonban egyszer valamennyi negyven felettinek döntenie kell: ragaszkodik görcsösen az ifjúságához - persze reménytelen vállalkozás - vagy elfogadja, hogy a teste megváltozik, és törekszik testi-lelki egyensúlyának megőrzésre. Aki az utóbbi mellett dönt, derűsebb, egészségesebb időskorra számíthat, mint az, aki nem tud beletörődni a természet rendjébe. Belőlük lesznek a magányos, depressziótól és egyéb betegségtől már idő előtt szenvedők. Számukra bizonyosan rossz hír, hogy az emberi élettartam - egyes vélekedések szerint - 150-200 évre is megnyújtható. De a matuzsálemi kor (90 év felett) húsz-negyven évre való meghosszabbításának biztos esélye van a megelőzésre összpontosító életmóddal, a géntechnológiával, az implantációs technikákkal. Az öregedésnek több szakasza van, de a lényege - összegzi a professzor, hogy a test szellemi és fizikai ereje meggyöngül, az élettani folyamatok lelassulnak. Az agysejtek fogyása általában 40 éves kor körül megkezdődik, és ennek következtében 90 éves korra már valamennyi ember elveszt az agya súlyából 30 dekát. Emiatt is válik a korral előrehaladva ingerlékenyebbé, érzékenyebbé az ember. "Az idősödésnek azonban nem elkerülhetetlen velejárója a szellemi leépülés, az öregség - állítja határozottan -, bár az információszerzési képesség beszűkül, de a fiatalkorban megalapozott lexikális tudás agytornával karbantartható, megőrizhető. A korral az erekben keringő vér mennyisége a felére csökken, mert a vérzsírok, a meszesedés erőteljesen szűkítik az erek átmérőjét. A kisebb mennyiségű vér kevesebb tápanyagot, oxigént szállít, a szervek működése lelassul, csökken a kapacitásuk. Ez a jelenség magyarázza a gyakoribb kifulladást, a meglassulást. A kevesebb mozgás miatt leépülnek az izmok, időskorra az izomszövet 30-40 százaléka elvész. A nők bőre a változás korával elvékonyodik, az ösztrogén hiánya miatt megkezdődik a csontok leépülése, szerkezeti változása.  

Van férfi-klimax is, amely szintén hormonális változásokkal, a tesztoszteronszint csökkenésével indul. A férfiak az úgynevezett életközép-krízis alatt úgy érzik, hogy kevesebb dologra képesek, kevésbé vonzóak, és újraértékelik: mit is értek el korábbi céljaikból. Ennek a csökkenő szexuális teljesítőképesség lehet az alapja, és valószínűleg ezért keresnek egyes férfiak új, fiatalabb barátnőt. 
A változókorba lépő férfiak haja ritkulni kezd, és az ő bőrükön is nyomot hagy az idő. Természetesen gyöngül az immunrendszer is, egyre nagyobb a veszélye komoly, immár élethosszig tartó keringési betegségek, valamint daganatok kialakulásának. 
Érdemes minden jelre figyelni: a sok folyadék fogyasztása, és a gyakori vizelési inger éppúgy utalhat prosztatabántalomra, mint cukorbetegségre. 
De szintén vészjelző a lábköröm gombásodása, amely az immunrendszer meggyöngülését jelzi. A kor a látást és a hallást sem kíméli. 
A botlások, a kisebb akadályok miatti elesések arra is jelek, hogy eljött az idő a szemészhez való bejelentkezésre. A szem a látás mellett automatikusan beméri a terepet, így azt is, hogy mekkorát kell lépni, mikor kell a lábat fölemelni.
 A hallás gyöngülésének oka, hogy a belső fülben a szőrsejtek nem egyformán kopnak. Előbb a magas hangok vesznek el, és az idősödő ember már nem pontosan hallja azt, ami elhangzott. Így a hiányzó ingereket "a belső fájljaiból" pótolja, ám az eredmény már nem az, ami valóban elhangzott - mondja a professzor. Amiből aztán jönnek a családi viszályok és élethosszig tartó sértődések.  
A sok borzalom után jöjjön valami vigasztaló is: mindezen változások dacára a szervezet egyensúlyban tartható. Azaz, aki idős, az nem feltétlenül beteg. De mindenképpen eljött a jóga kora: sosincs késő ahhoz sem, hogy egy kis mozgással megőrizzük a csontok épségét, megelőzzük az elhízást. Ehhez semmi más nem kell, mint napi egy óra mozgás: tetszés szerint a séta, a tánc vagy a torna. 
Az önpusztító feleslegesség érzése legyőzhető, ha megtartjuk a hobbinkat vagy fölajánljuk segítségünket, munkánkat a rászoruló helyi közösségeknek. Szokjon rá az egészségre! - A vörös húsok helyett, válasszon tengeri halat tányérjára. - Kerti sütéskor próbálja ki a parázson sült pisztrángot, lazacot, tonhalat, és tálalja mindezt gazdag zöldségágyon. - Heti három alkalomnál többször ne egyen tojást. - Elégedjen meg napi fél liter, ha lehet zsírszegény tejjel vagy tejtermékkel. - Szerezze meg "a helyi zöldséges legjobb törzsvásárlója" címet. - Csökkentse a tányérjára kerülő adagokat, egy tenyérnyinél ne szedjen többet az ételekből. (Forrás: Dr. Miriam Stoppard: Dacolj az éveiddel, Ára: 9405.- Ft) / http://nol.hu/lap/lap-20090321-20090321-21 /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése