2009. április 5., vasárnap

Megint mi /=emberek/ hibáztunk ? Harlekinkatica.

OLVASD EL A 04. 06-I "HATALMAS CSALÓDÁS" CÍMŰ POSTOT IS !!!!

Morrmota fotosblogjában olvastam egy érdekes cikket. Be kell valljam, kissé szkeptikus voltam, tekintve, hogy én ilyen különös katicákkal nem találkoztam. Gondoltam, eltúlozzák /már ezt is/. Aztán tegnap délelőtt Lilivel húgomék kertjében jártunk. Ücsörögtünk az árnyékban / mert a napon olyan meleg volt, hogy az már nem is volt kellemes!/ és egyszer csak mit látok ? Hát egy ilyen Harlekint… Aztán ott is egyet… Kicsit keresgéltem, s mindösszesen négy db-ot találtam. Hát ezek szerint a cikkben olvashatók nem a mesék birodalmába tartoznak… Ezeket találtam: EZEK NEM HARLEKINKATICÁK !!!


  „Egy új katicafaj jelent meg hazánkban, mely veszélybe sodorhatja a nálunk élő katicafajokat, többek között a hétpettyes katicát is. Az ázsiai harlekinkaticát biológiai védekezés céljából hozták be Európába, de sikeresen megtelepedett a természetben, és rohamosan terjed az egész kontinensen. Komoly károkat is okozhat, például tönkreteheti a mustot, és tömegesen telepedhet be lakásokba. A harlekinkatica (Harmonia axyridis) eredetileg egy kelet-ázsiai, mérsékelt övi faj, fő táplálékát levéltetvek és pajzstetvek képezik. Lárvája, valamint a kifejlett rovar jelentős mennyiségű tetűt fogyaszt naponta, ezért előszeretettel alkalmazzák a biológiai védekezésben. Elsőként Észak-Amerikába vitték be 1916-ban a pekánfán élő levéltetvek ellen. A 20. század folyamán még többször is szabadon eresztették az USA 14 államában, ám ekkor még nem telepedett meg a vadonban. Az első önfenntartó populációt 1988-ban jegyezték fel. Mára az Egyesült Államok leggyakoribb katicafajává vált, és a szintén betelepített hétpettyes katicabogárral (Cocinella septempunctata) együtt a katicák 70 százalékát teszik ki. Európában szabadföldi és üvegházi kártevők ellen forgalmazták. Elsőként Ukrajnában kezdték el alkalmazni az 1960-as években, majd 1982-től Franciaországban, 1993-tól Görögországban, 1997-től Belgiumban. Szabadon élő egyedeit elsőként 2001-ben találták meg Németországban, Frankfurt környékén. Angliában 2004-ben bukkantak rá az első egyedekre, melyek nagy valószínűséggel Belgiumból érkeztek, ugyanis a fajt az Egyesült Királyságban a mezőgazdaságban nem használták. Ma már 13 európai országban tudnak önfenntartó populációkról, s a faj terjedését több országban is monitorozó központok segítségével követik nyomon. Ilyen változatai vannak:



   
Első hazai példányára a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, Merkl Ottó bukkant rá 2008 februárjában Szigetszentmiklóson. A faj megjelenése nem volt váratlan, a rohamos nyugat-európai elterjedés miatt számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb nálunk is előkerül. A harlekinkaticát azóta már Dunántúl-szerte megtalálták, sőt Szegeden és Sátoraljaújhelyen is, így kijelenthető, hogy a faj már az egész országban elterjedt, néhol tömegesen - mondja Merkl Ottó. A harlekinkatica jövőbeli magyarországi helyzete nehezen jósolható, de az európai példák nem sok jóval kecsegtetnek. Belgiumban 2001-ben találták meg az első szabadon élő egyedeket, 2006-ra pedig már az ország területén jelen volt. Flandriában, Észak-Belgiumban a második, az ország egészét tekintve pedig az ötödik leggyakoribb katicafajjá vált.” /origo.hu/ Kétpettyes: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9tpettyes_katicabog%C3%A1r Hétpettyes: http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9tpettyes_katicabog%C3%A1r

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése