2009. április 3., péntek

Ormen Lange


Igencsak „szájtáti” voltam ma hajnalban, miközben néztem az angolok fantasztikus vállalkozásának dokumentumfilmjét, a Norvégiától Angliáig a tenger mélyében épült, 1200 km-es gázvezeték kivitelezési munkáit. Egyszerűen szinte hihetetlen, hogy mire képes az ember…





 Ez itt egy part-menti tengeri árok, melyet „le kellett küzdeniük” az építőknek, s akkor ez csak az egyik nehézség volt a sok közül. További fantasztikus képek találhatók, ha a Goggle-ba beírod a címet.  

Egy kilométernyi mélységben, csaknem 1200 kilométer hosszan húzódik majd az Északi-tenger alatt az a gázvezeték, amely egy norvég tengeralatti fúróbázisról kiindulva Angliába szállítja a szigetország szükségletének egyötödét fedező földgázt. Anglia növekvő energiaigényét már nem elégítik ki az Északi-tenger alatti olaj- és gázkincset kitermelő fúró-állomásai, ezért a tengeren át, tartályhajókban odaszállított külföldi olajat is vásárolnak. Ez azonban költséges, ráadásul a tankereket időnként érő haváriák (hajókárok, sérülések, elsüllyedések, robbanások) során a tengert szennyező és az élővilágot pusztító kőolaj kerül a vízbe.  

Ezeket kívánják megelőzni az Ormen Lange norvég tengeralatti fúróbázisról a közeli norvég parton lévő Nyhamna olajkikötőig vezető, tenger alatti olaj-szárnyvezeték építésével, amely - az egyik északi-tengeri angol fúróközpont- és nyomásfokozó állomás érintésével - az Anglia keleti partján lévő Easington olajkikötőig kígyózik tovább. Az Ormen-Lange/Langeled kapcsolt rendszer víz alatti gázcsőhálózata 1193 kilométeres hosszával a világ leghosszabb ilyen vezetéke. Maga az Ormen Lange fúróállomás négy, az ott 1080 méter mély tengerfenéken egymáshoz közelre épített, teljesen automatikusan működő víz alatti fúrótoronyból áll, amelyek összekapcsolt vezetékeiben jut a gáz a tőle délkeletre, 110 kilométerre lévő Nyhamna-ig. 
Onnan kanyarog a Langeled vezeték az angol partokig, egyes helyeken a tengerfenék nagyon tagolt részén, az olykor 1000 méter mélyen lévő fenékből 60 méterre kiemelkedő, 38 fokos lejtésű, vízalatti dombságon is áthúzódva. A nyomvonala mentén 400 akusztikus érzékelőt helyeztek el, - azok jelei alapján háromdimenziós fenék-térképeket készítettek. E térképek segítségével történik a nyomvonal pontosítása és előkészítése. A meredek dombokat és mély gödröket ugyanis munkahajókról lebocsátott, távirányított földmunka robot-gépekkel símítják el, s a gázvezeték számára is azokkal készítik a csövek lefektetése után befedendő árkokat. A takarással megakadályozzák, hogy egy hajó horgonya beleakadva, feltéphesse a csővezetéket. A csaknem kétmilliárd angol fontba (mintegy 773 milliárd forintba) kerülő vezetéken érkező norvég földgáz az angliai igények egyötödét fedezi majd. (Forrás: MTI)  

További részletek itt: http://www.bis.bilfinger.com/de/download/62885_Globe_2_2007_Ung_K5_Intranet.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése