2009. május 4., hétfő

Audrey hercegnő


Ma lenne 80 éves...
Ifjúságom szép emlékei köszönnek vissza, ha az ő nevét olvasom. Mint színésznő és mint ember csodálatos teremtés volt. A Római vakáció – igaz, be kell valljam nem elsősorban miatta, hanem a sármos Gregory Peck miatt /is/ örök emlék marad, de a My fair Lady, a Háború és béke, vagy az Álom luxuskivitelben is
elképzelhetetlen számomra más főszereplővel.


  
Audrey Hepburn (Brüsszel, 1929. május 4. – Tolochenaz, Svájc, 1993. január 20.) angol–holland származású Oscar-díjas színésznő volt. A világraszóló filmes karrier után az UNICEF utazó nagyköveti feladata töltötte ki az életét. Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Belgiumban, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Édesapja később anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra módosította a nevét. 1935-től 1938-ig egy leányiskolába járt Kentben, majd a szülei válása után az édesanyjával és testvéreivel Hollandiába, Arnhembe költöztek. Élete egyik legtraumatikusabb élménye volt, amikor édesapja lemondott a családjáról. 
Az 1940-es hollandiai német megszállás következtében az édesanyja, lánya angolosan hangzó nevét „Edda van Heemstra"-ra változtatta. A háború alatt tapasztalt éhezés, félelem és bizonytalanság egész további életére hatással volt. 1946-ban egy barátjától ajándékba kapta Anna Frank naplóját, amiben – úgy érezte – a saját gyermekkora elevenedik meg. Ő is ugyanúgy 10 éves volt, amikor elkezdődött a háború, ugyanazok a dolgok foglalkoztatták, látta az utcákon a halált, a félelmet, azt olvasta, amit akkor érzett, és ami azóta benne élt.
1945-ben, a háború után, Audrey Amszterdamba költözött, és balettet tanult Sonia Gaskellnél. 1948-ban a család Londonba költözött, ahol Audrey beiratkozott a Rambert balettiskolába, a neves Marie Ramberthez. Mivel alig volt pénzük, és édesanyja nehezen tudta eltartani, Audrey is próbált pénzt szerezni, hogy fizetni tudják szerény albérletüket. Audrey tánckari balerina volt a színpadon, musicalekben kapott táncos szerepeket, emellett modellkedett is, valamint kisebb szerepeket játszott néhány filmben: Young Wives' Tale, Laughter in Paradise, The Lavender Hill Mob és Monte Carlo Baby. 1951-ben a Monte Carlo Baby forgatása alatt választották ki Colette Gigi című regényéből készült Broadway-darab főszerepére.

 



Audrey első főszerepe Amerikában Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck oldalán. A filmért megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat. A szelíd, kislányos, ám minden mozdulatában előkelő származását idéző stílusával sikerült belopnia magát a közönség szívébe. A Római vakáció után sorra kapta a filmszerepeket. Audrey filmpartnerei közé sorolhatjuk Gregory Pecket, Humphrey Bogartot, Fred Astaire-t, Cary Grantet és Gary Coopert.  
1953-ban megismerkedett Hubert de Givenchy-vel, a divattervezővel, a Sabrina című film forgatásakor, akivel mély barátságot kötött. Audrey lett Givenchy múzsája, ő tervezte a ruháit otthonra és a filmjeihez. Audrey elegáns stílusa az egész világot megihlette, a divat ikonjává vált. A Sabrina forgatása alatt szerelmi szálak kötötték William Holdenhez, és már éppen az esküvőt tervezték, amikor kiderült Audrey számára, hogy Holden vaszektómián esett át a két fia megszületése után . A színésznő mindenképpen szeretett volna gyermekeket, így a házasság nem jött létre.  
1954-ben ment hozzá Mel Ferrer színészhez. A házasságuk alatt háromszor elvetélt, majd 1960-ban megszületett közös fiúk, Sean Hepburn Ferrer. 1968-ban elváltak. 1967-től az idejét leginkább a fiával töltötte, az anyaság jelentette számára az igazi életet. A következő években alig vállalt el filmszerepet, az utolsó filmjét Steven Spielberg rendezővel forgatta. 1968-ban hozzáment az olasz Andrea Dottihoz, Olaszországba költözött vele, született egy második fia, Luca Dotti. Miután tudomására jutott, hogy férje megcsalja, Audrey elvált tőle.  
1980-ban ismerte meg a holland Robert Wolders-t, akivel haláláig élt együtt. Egyik leghíresebb filmje az 1961-es Álom luxuskivitelben (az eredeti cím jelentése: Reggeli a Tiffanynál), amelyben Holly Golightly szerepét játszotta, valamint az 1964-es My Fair Lady, melyben Eliza Doolittle szerepét alakította. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, élettársával és John Isaac fényképésszel jártak Etiópiában, Szudánban, Szomáliában, El Salvadorban, Hondurasban, Mexikóban, Venezuelában, Ecuadorban, Bangladesben, Vietnamban, Thaiföldön. 1992-ben Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért. 1993-ban halt meg rákban a Genfi-tó melletti házában. 1999-ben az életét filmre vitték The Audrey Hepburn Story címmel. A főszerepet Jennifer Love Hewitt játszotta. 2006-ban a brit „New Woman“ magazin olvasói a világ legszebb nőjének válaszották.
Video itt: http://www.youtube.com/watch?v=BOByH_iOn88

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése