2009. május 20., szerda

Végre valami jó hír

Hallom a rádióban, hogy „gerillakertészek” lopakodnak manapság éjszakánként egyes városok utcáin. És ültetnek. Nem rossz gondolatokat, nem bombákat, hanem virágokat. Istenem, adj minden napra legalább egy ehhez hasonló jó hírt !

 „…A gerilla gardeninget Richard Reynolds blogként hozta létre 2004. októberében, egy egyéni gerilla kertész akciójához külső Perronet House-nál, mely egy elhanyagolt blokk London Elephant Castle kerületében . Ebben az időben a csalódott kertészt még csak az motoválta, hogy a környezetét szebbé tegye, de a honlapja már ekkor felkeltette a londoni társgerilla-kertészek és a média érdeklődését. Richard gerillakertészkedése így mára dél-London számos területét elérte, és a tevékenységéről szóló híradások világszerte ösztönzőleg hatottak az emberekre.

Richard több csapattal dolgozik együtt, vagy helyiekkel vagy akár utazik is az együttműködés fejében, így már gerilla kertészkedett Líbiában, Berlinben és Montreálban is. A GuerrillaGardening.org máig Richard blogja, mely tippeket, kapcsolatokat és hasznos közösségi tanácsokat tartalmaz, mely a világ minden tájáról való gerillakertészeknek segít a helyi támogatók beszervezésében. A könyve, ”On Guerrilla Gardening”, mely a 30 különböző országban folytatott tevékenységet, akcióit elemzi és mutatja be, 2008 májusában jelent meg Angliában és USA-ban, a Bloomsbury Publishing kiadásában. Reynolds önmagát gerilla kertészként definiálja- egy modernkori zöld katonaként, aki a bombák helyett virágyhagymákkal harcol, hogy az elhanyagolt, feledésbe merült városi zöldfelületeket újra használhatóvá tegye, mindenki legnagyobb örömére.

Az első helyszín, amelyért harcba szállt egy keskeny kis téglafalakkal övezett telek volt, a lakása épületének előterében London Borough Soutwark városrészében. A telken semmi más nem volt, csak szemét és gyomok. Ezek után, már tovább merészkedett, a nagyobb virágágyak irányába és egy hajnali két órás akció keretében virágokat telepített egy távolabbi utcában, hogy a lakosok reggel friss virágillatra ébredjenek. És most, négy évvel azután, hogy Reynolds elvetette az első magvakat, a gerilla kertészet mozgalma kicsírázott körülötte, a világon több ezer forradalmár harcra készen áll gereblyékkel és lapátokkal, hogy a város leromlott területeit bazsarózsák és napraforgók foltjaivá változtassák át.” /Itt olvastam: http://cotcot.hu/ /


Tegnap kaptam egy nagy csokor bazsarózsát. Ez egy részlet belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése