2009. július 19., vasárnap

Vasárnap

Végtelenül kellemes napom volt ma. Csodálatosan hűvös reggelre ébredtem. Nem nagyon érdekelt, hogy vasárnap van, /majdnem merem mondani, hogy nekem minden nap egyforma már…hm….ez a gondolat is megérne egy „misét”/ szóval vasárnap ide, meg oda, a tegnap esti szél besodorta vadszőlő-virágok-levelek miatt egy kisebb takarítást csináltam, majd ágyat húztam. Közben felkészítettem az ebédet: szegfűgomba levest ettem ma, sült csirke-szárnnyal /imádom!/ krumplipürével, húgomtól kapott, a tegnapi grillezésből megmaradt görögsalátával. Mennyei volt. Aztán egy pici szundi, de épp csak ¾ óra, majd kiültem a „művészien” lefüggönyözött kertbe olvasni. Rettentően sajnálom, hogy nem áll módomban erről a rongysátorról a csatoltnál jobb fotót csinálni, egyszerűen az egész kertet beborítom mindenféle rongyokkal, mert ellenkező esetben szörnyen felmelegszik ez a bezárt kicsi tér, és estére még a virágaim is kifekszenek a hőségtől. Na, mindegy, szóval a beárnyékolt udvaron ültem és olvastam. És akkor hirtelen meghallottam a „múltat”. Igen, igen, a múltam muzsikált a vadszőlő virágok között kalandozó, virágporát gyűjtő ezermillió méh/darázs és egyéb bogár zümmögésében, a vadszőlő-virágszirmok levélre pergő, hihetetlenül finom percegésében. Le se kellett hunynom a szemem, régi házunk udvarán voltam lélekben, több, mint ötven éve /jesszus, milyen fura érzés ezt csak így leírni… több mint ötven…/ A régi házunk is be volt ugyanis futtatva vadszőlővel. Elmondhatatlanul sok nyári délutánon ültem a nyugágyban, könyvvel az ölemben és hallottam ezt a percegést. Komolyan mondom, boldog voltam. Boldog, még akkor is, ha valami halkan sírdogált kicsit bennem, siratta azt, ami elmúlt, s nem jön vissza soha többé…..
Eszembe jutott, hogy van egy vers, ami passzol ehhez a hangulathoz. Íme: Babits Mihály: A régi kert I. Szeretek itt olvasni, a kertben, a szőllőlugas alatt, ahol a könyvre apró kerek fényfoltokat vet a nap - mind titkos lencse fényköre titkos mikroszkóp alatt, amelyben titkos porszemek szálló árnyai mozganak. Itt csak egyszerű virágok vannak: árvácskavirág, petúnia, muskátli, dáhlia és georginák, és rózsa, rózsa! - A reggelnek még a zöld gyep örül, a zöld gyep és a barna lóher az ágyások körül. Nem tudok én már dalolni cifra mértéken, rimen, csak ily hanyagon, mint ez a kert dalol, porosan, szeliden ahonnan az utcára semmise néz, csak a jegenyeakác sárga fejével; mert nagyobb szegény mint az emeletes ház. II. Talán örökké lehetne verselni rólad régi kert, vén köhögős kutadról, mely szalma közt fázva telelt, a tamariszkról, melynek bőre ráncos és durva mint a vén emberé s mégis oly virágos gyengeszép ágakat nyujt az ég felé! Gyerekkoromban a levelekbe szerettem harapni mint a csikó. Tudtam: keserű ízű az orgona, illatos zamattal leveles a dió. Sokszor álmodoztam diólevél-ágyrul, ott volna délután heverni jó! Ott volna valami szépmellű kisleányt ölelni jó! Este ha a kertre a hosszú ház árnyéka lassan ráfeküszik, sűrű nyári este a forró légben fülledt illat úszik. Tikkadtan a magas fának üzen akkor titkon a kis virág: »Te messze látsz, bátya, mondd meg, jön-e már a holdvilág?« III. Ház, pince, istálló, félszer, körülötted régi kert. Elül ami házunk, emeletes, de mégis fehérre meszelt zöld ablakokkal; oldalt a szomszédé, alacsony, falusi, nádfödeles (hányszor kihúztam nyílnak a nádat, indián voltam, ki nyilazva les!) Kert mögött az udvar, a régi félszer ott áll az udvaron négy vályogoszlopon, benn mosókemence, mángorló, ócska lom. A vályogról hull a mész. Az istálló is ott van, rég üres, törött az ablaka: nagyapám virgonc lovai álltak a jászol előtt valaha. Foltos, szalmás a vályog. A gerendák közt fecskék keringnek. Pincetorok, hűsöng, nagy hordók, misztikusan, jó pénz, jó mámorok, kadarkaborok. Szemközt nagy bálvány fakapu néz ki az utcára, zöld rácsos, szép. S künn a ház előtt évrül-évre eszi az utcát az akácos Séd.

13 megjegyzés:

 1. Nem semmi ! :-) [ rongyok,rongysátor + valami esernyő is... ] - épp' nézegettem a "Little Pakistan" nevű piac képeit,- van egy kis hasonlóság ! (?) - én bizony azt tapasztalom, hogy a (narancssárga ?) -ki/be tekerhető vászon (?)"tetőnk" alatt úgy "megáll" a levegő,hogy kibírhatatlan. Na,- a seminél azért többet ér.
  Vadszőlő : lassan egy hete (?)- elképesztő mennyiségű méh van benne, (hagyján) - de nekem is nagyon hullik, (minden bútort ellep reggelre) - zavar a teregetésben,- ill. még a hajam is tele vele. (néha - ha alatta állok ) - valahogy ilyesmikre ( méhek + a hullás) egyáltalán nem emlékszem gyermekkorból.
  ***********************************************
  A versről : el kell ismerni, eléggé jól van megírva. (- nálam kb. ilyen a dícséret ?-) - A diólevél - ágy (esetemben) "gondolatébresztő " - ( de majd csak a későbbiekben "nézek utána",- miért is nem szabad a "nyesedék" közé tenni ? - és/vagy nem mérgező-e ?- )- emlékezetem szerint (anno) a szúnyog ellen "védekeztünk" a füstjéval ?- (vagy csak gondolom.)
  ( "Elképesztő" híreim vannak - ha igaz ?- miért száradt ki a közelünkben egy nagy (öreg?) diófa.) - Na, majd máskor...

  VálaszTörlés
 2. Szokásoknak megfelelően (?) -"vita a neten" - bár hajlok arra, azért ne kerüljön a komposztba,mert nehezen bomlik el/le, (3-4 év?) - na, akkor viszont maga a diófalevél ággyal nincs sok macera.. Bocs'-(remélve,hogy te sem sértődsz meg) : (szerintem) ágyneműt húztál (fel) - nem pedig ágyat húztál,- (de sebaj) - [ honvédségnél : ágyneműcsere ] - (Ha van, amit nehezen viselek (?) - hát az épp' az ágyneműcsere. - de hagyjuk! )

  VálaszTörlés
 3. Én meg boldog vagyok,hogy mindezt megírtad!És boldog vagyok,hogy találtad hozzá ezt a gyönyörű Babits verset.
  Ágyneműcsere.Nos ez meg nem fejezi ki azt,hogy fel is kell húzni.Lehet a szomszéddal is cserélni:):):)
  Különben lehet ágyat is húzni ágynemű felhúzás ürügyén,mondjuk nálunk a régi nagy böhöm rökcsit ki kell húzni,hogy a lepedőt "befogassam".Nos,ezt a témát is körüljártuk,
  sose legyen nagyobb problémánk:)

  VálaszTörlés
 4. Bocsi!Igazából az ágybetétet kell kihúzni,de néha "jön" vele az egész rökamié.
  Ezt már csak azért írtam,hogy igazam legyen:)

  VálaszTörlés
 5. Gyönyörű a kerted... olyan igazi elbújós, pihenős... és nagyon jó, hogy megosztottad velünk az érzést..., mert így együtt örülhetünk Veled! Legyen ma is szép napod! :o)

  VálaszTörlés
 6. Na, végre ! = hogy "eltűntél innen ! " -( épp' írtál én meg nem tudtam kommentelni!)
  ( "Elborzadva" látom (tv.) mennyi "hölgy" jelentkezik napjainkban "katonának." ( persze : "szerződésesnek"- stb.) - Talán ez a szép a magyar nyelvben ?- ( ez a "sokszínűsége" ?) - szóval : ágyneműcsere = talán azért, mert le kellett húzni/szedni a koszosat, majd elvinni egy "ratárhelyiséghez" - és ott "kicserélni" tiszta ágyneműre - majd azt felhúzni. (Ne részletezzem : mert (előbb) még azokat a "kötöző madzagokat" vagy miket - s.k. fevarrni ! -
  Értsd : pl. (hetente) a zöld ingről minden gombot letéptünk! = azért, mert a tiszta zöld ingen nem volt egyetlen gomb sem! - (újabb varrás) - na, ez kb. 2 évig ! (hetente) - talán így jobban érthető ? = én "életem" gombfelvarrását már teljesítettem! (Természetesen a gombok feldrótozásáról (!) - ill. gyufaszállal való felerősítéséről is hosszasan tudnék írni... ) [1968-1970 ]
  Más : pl. nyáron a zöld ing újját könyék fölé (!) felhajtani ! - viszont a "szemléken" = újját letekerni !-és megmutatni = van-e gomb a "kézelőjén!" - (na, ennyi elég nektek...)
  *********************************************
  Más : Baló Júlia (?) cikke egy régebbi Nők Lapjában.... (Kinában járt,-valami kung-fú (?) harcosoknál... akik sok lépcsőn, -lefelé - "négykézláb mentek le" ( eddzés) - Na, én - nem egyszer mostam lépcsőt "alulról - felfelé" ! - (ha érti ezt valaki ?) - "hátramenetben" ! - ( egyebekről - öngyilkos "társakról" majd talán máskor...) :-) :-)
  Ja ! - tényközlés volt ! - meg túléltem ! - ill. kedvelt mondásom : (?) - velem csak az "szemétkedjen", aki nagyon erősnek érzi magát ! - mert ezt-azt tudok a "szemétkedésről". ( sőt !- a megalázásról is ) - de ez egy más történet lehet(ne) :-)
  ************************************************

  VálaszTörlés
 7. Most egészen másról,- ( bár minek kellene nekem "megváltanom" a "fél világot" ?...)
  Olvasom a napokban kb. ezt ( Google) Felmérés blog olvasásról ( bár, több éves a felmérés ?) -
  Ami érdekesebb (?) - " bár nekem már nem trombitálnak" ... egyes könyvtárak (?) "nyilvántartják" kit-mit - mennyit olvasott ?
  ( Látom, Szeged "élenjár" ebben is...)
  Bár itt nem fog működni :
  http://hunra.klog.hu/?p=931
  (Somogyi / Szeged ) >>
  http://hunra.klog.hu/?p=857
  Hát - ennyit.
  Meg az ismétlésem :
  ( 3 mondatos) - ból az egyik : " 3000 db. könyvet elolvasni" - stb.

  VálaszTörlés
 8. Bocs' ha ide írom (ha olvassa bárki is )
  @DÉLIM = ha vennél egy "porszívó robotot" - és varrnál rá "borítást" - akkor egyúttal egy kutyád is lehetne. (Régebben írtál (?) - "ismerkedési/közeledési" (?) lehetőségról ( lépcsőházban lakó szomszéd ?) - helyette meg ajánlom : (Googleba írva) AIBO (bár elég régi típus- van újabb) - szóval ... minden megoldható!
  (futurisztikus házi kedvenc) - esetleg ... át tudod küldeni a "távolabbi" szegedi hídon ?- (hallom/látom a "Belvárosi" lezárva...)
  Jaj,jaj - a gondok... a gondok...

  VálaszTörlés
 9. Ez nagyon megható írás volt.

  VálaszTörlés
 10. @x: Mi a manóra figyeltél Te a nyári délutánokon a kukszni előtt ücsörögve, ha nem a vadszőlő-virágszirmok percegésére ? :-)
  Nagyon érdekelne a diófa-kipuszulás sztorija. Bár most nem egészen egyértelmű számomra, hogy melyik diófáról van szó, arról a bizonyos régiről, vagy valami mostani szomszéd diófáról ? /Ez kevésbé lenne érdekes./
  Jó, na ágynemű cserét is írhattam volna, de esküszöm, mi /otthon, régen/ örök életben „ágyat-húztunk” és én azt hiszem meg is maradok már ennél a kifejezésnél. /Ne mondd már, hogy ezt elfelejtetted…/
  Most is sajnálom, hogy abbahagytad a blogírást. Én szívesen olvasnék katonáskodásod történeteiből, s talán másoknak se ártana, ha tudnák milyen is volt az anno…
  Diófalevél: kutyaólba bolhariasztó.

  Mindenki másnak: köszönöm kedves soraitokat !

  VálaszTörlés
 11. Na,ja Babits tudott valamit és nem félt elmondani!
  Ma kevés ember meri az érzéseit szavakban önteni, inkább az elterelő, félre magyarázó, témát váltó jól bevált viselkedésénél marad...???!!!
  Asszociációm a blog témákhoz: kert-levél-diófalevél-diófalevélágy-diófalevélágyrul heverni- ölelni-diófalevélágyról fehérneműt, ágyneműt, ciha ágyhuzatot cserélni-diófalevéllel kutyaólban bolhát riogatni..., és a múltban katonáéknál két évig ingyen munkát végezni.!

  VálaszTörlés
 12. Nagyon szép kuckód van a kertben!

  VálaszTörlés
 13. Érdekes ez a blogspot. Gyakran van kommentelhetnékem itt, de sokszor nem tudok. Nekem legalább néha sikerül, de Similisnek már egyáltalán nem, egy jó ideje. Üzeni, ő is jön mindig! :-)

  VálaszTörlés