2009. augusztus 4., kedd

Muñoz

Bocsánat, bocsánat, de a mai napom olyan sűrűre sikeredett, hogy csak most, este kerültem gép elé.
A tegnapi – számomra ismeretlen - festő után, mára egy ugyanilyen szobrászt találtam: Muñoz, Juan szobrászművész (Madrid, 1953–Ibiza, 2001)
Juan Muñoz nevető és szomorkás figurái egyedül maradtak, amikor a nagy tehetségű művész 48 éves korában, karrierje csúcsán, hirtelen eltávozott az élők sorából. 2005-ben kiállítása volt a londoni Tate Modern-ben, ahol, mint első spanyol művész állíthatott ki, s nemzetközi szinten nagy elismerésnek örvendett. A magány, az identitáskeresés és az emberi lét drámája képzik munkájának fő gerincét. Juan Muñoz figuratív művészete megtörte az addigi nonfiguratív vonalat, mely a minimalizmus utáni szobrászatot jellemezte, megelőzve olyan nemzetközileg elismert szobrászok munkáját, mint Kiki Smith, Robert Gober vagy akár Thomas Schütte.
Jaun Muñoz a londoni Central School of Art-ban végezte tanulmányait, melyeket a New York-i Pratt Centre-ben bővített ki. Első önálló kiállítása 1984-ben volt, Madridban, majd 1986-ban részt vett a Velencei Biennálén. Ettől kezdve egyike a legismertebb kortárs szobrászoknak, szobrait többek között Dublinban, Bristolban, Barcelonában, Kasselben és Chicagóban láthatta a nagyközönség. 2000-ben a spanyol állam neki ítélte a Nemzeti Szobrászati Díjat. /artportal.hu/ A Googleban sok szobra látható.
Képek: http://elcodigodelosinvisibles.files.wordpress.com/2009/04/juan-munoz-2.jpg http://quevedoportwine.com/wp-content/uploads/2008/12/juan-munoz-cordoaria.jpgv http://farm3.static.flickr.com/2124/2247515845_95eaf81a9a.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése