2009. augusztus 3., hétfő

Switzerland

http://www.pointernet.pds.hu/touristinfo/free_wallpapers_austria.html
Szombaton svájci nap volt a 3SAT-on, élvezkedhettem a szebbnél szebb hegyes filmekben. Pl. egy, a magas hegyek közt gazdálkodó nagy-család életét láttam az esti főműsorban. Nem akarom én itt most részletezni, nekem tetszik az az életmód, habár eszméletlenül fárasztó, nehéz. Mégis szemmel láthatóan jól megvannak/élnek ott az emberek. Külön lakásban, de egy nagy házban a két öregszülő, a fiatal pár két gyerekkel. A papa 71 éves, még kaszál a kecskeszédítő meredeken, a nagyi se teenager, ő meg gereblyézi a szénát. A fiatalok lelkesen vállalkoznak, épp új istállót építettek – mit mondjak, helikopter szállította fel az anyagot…Egyébként az életük/évük 3 helyszínen zajlik, az időjárás függvényében. Van 30 tehenük, gyakorlatilag abból élnek. Persze van terepjáró, elektromos szénaszállító kötélpálya, de kutyakemény ott az élet. A 4 éves kisfiú gyerekgereblyével ott gereblyél a felnőttek között. S ha a hóban kell a teheneket egy „emelettel” lejjebb terelni, mi sem természetesebb, mint hogy a kiskölök nem az apja nyakában, hanem a saját lábán teszi meg az utat. Egy mozzanatát a nagyonis cselekményes filmnek nem fogom egyhamar elfelejteni. A fiatal gazda, fáradt arccal megáll az istállóban egy nehéz nap után, végignéz barmain, és azt kérdezi:
„ - Hát nem gyönyörűek ? Épp csak beszélni nem tudnak. …” A másik film az más szempontból volt érdekes. Nem hiszem, hogy szégyellnem kellene, én még sosem hallottam svájci Franz Gertsch nevét. Most láttam róla is egy filmet. Az 1930-ban született hiperrealista portréfestő életéről és műveiről szólt. Óriási méretű képeit fotók alapján készíti, valami hihetetlen precizitással, tényleg megszólalásig élethű módon. Kitalált egy különös technikát, nem is tudom, magyarul hogyan lehetne ezt fordítani, hatalmas fa táblákra igen hegyes vésővel aprócska pontokat vés, amiből aztán kialakul a kép. Igen különös képek, álomszerűek, mégis reálisak. Nekem nagyon tetszett a füves sorozata…Hát ha valamikor a Magyar TV mutatna róla filmet, nézzétek meg, érdemes… /A Google képkeresőben sok képét láthatod. Ne tévesszen meg, nem fotók, festmények!/ http://www.museum-franzgertsch.ch/museum/franzgertsch/werke Itt a múzeumában látható képekből találsz egy válogatást.
www.weserburg.de/index.php?id=284&L=1 ww.kultur-online.net/?q=node/5739&nlb=1

8 megjegyzés:

 1. Most csak annyit : (tervem volt, hogy holnap nem írok (kedden) - állítólag orvoshoz megyek (gyógyszaríratás ) + könyvtár - stb. Ezért ma (hétfőn) írtam valamivel (...) többet.
  Eddig "kínlódtam" a 006/2209.sz. könyvjegyzékemmel... ( majd talán holnaptól "kínlódjatok vele" ti! ) :-) - most át kell adnom a gépet (PC) "másnak" !
  Savanyúcukor : időpontot nem kaptam! - (tömeg van ?- = és helyettesítés - 2 körzet összevonva - stb.) - Szerencsére autóval leszek szállítva.
  (Na, má' csak a bajor himnusz (!) szövegét kell(ene) leírnom... (magyarul) - megjegyzem erről sem tudtam...
  (ma - késő estétől ?- megint Dr.Zsivagó... :-) :-) tv.
  Nem ám sokat kommentelni ! :-) :-)
  **************************************** máshová már nem írtam (@délim : bocs' - majd máskor )

  VálaszTörlés
 2. Mellesleg : Dalos György (1943) egy régebbi könyvében ,- Puszipajtások ( 2002) 284.old. ( a bajor himnusz)
  (Nem feledni, sikeresek Németországban Bartis Attila, Dallos Gy. -és hát... a "nagy öregekek" Esterházy,Konrád,Nádas... stb.
  Dragomán György... Na, majd holnap...

  VálaszTörlés
 3. Dalos = egy l-lel !)
  Majd nézzetek utána : (napjainkban) bauhaus kiállítás Németországban - ( októberben viszik az USA-ba ?) -és nem feledni a Pécsett született Breuer Marcellt sem ! Most nincs időm a cikk címét bemásolni.
  Kimaradt : Dragomán Györgynek meg van honlapja - blogka is.
  @délim : marosvásrhelyiek - Dragomán és Bartis ?- úgy emlékszem...

  VálaszTörlés
 4. Jamnából a szlovéniai volt érdekes,apukám fronton "érintette"./l.hadsereg/
  A család,akikről írtál - és az életmódjuk,csábító.De azt hiszem ebbe bele kell születni.Nagybátyáméknál -/ő erdész volt/Mecsekben sokat nyaraltunk,állatok,nagy föld meg minden/amikor még nem vették el/-,nővérem tehenet fejt,reggel 4-kor keltünk,apró
  jószágot én is tudtam etetni,szóval mezőgazdasági tevékenység,állattartás,sütés főzés -,állandó tevékenykedés.Bizony 3 hét urán vágytam már az "aszfalt"után,szünidő lévén sok-sok mozizás,olvasás,"lustálkodás" is
  egy kicsit.
  De szó,ami szó nagyon tudom csodálni az ilyen embereket.Egyáltalán nagyon szimpatikus,amikor egy család valóban együtt/szülőkkel együtt/dol-
  goznak a szó szép értelmében vállalkoznak.
  A festőről- nem is tudom mi okból-,vagy valakit kerestem-,de rábukkantam és nézegettem a képeit.Valóban megtévesztően élethűek.

  VálaszTörlés
 5. Igen,mindketten/Dragomán György és Bartis Attila/Marosvásárhelyen születtek.

  VálaszTörlés
 6. Ki kell javítsam,mert jó nagy csacsiságot írtam.Jamna a lengyelországi és nem szlovéniai.
  És a korábbi bejegyzésnél/repülő,háború/-apukám albumában az utolsó kép:Felsőbisztra,l944.IX.23.
  Ezek ugyan nem "közügyek",de ha már írtam róla,az legyen nagyjából pontos.

  VálaszTörlés
 7. Még mindíg Jamna.Akkor az ukrajnait érintette a front.Nekem van régi és új egész nagy Atlaszom és nem tudtam kibogozni.Egyszerűen nem találtam a helységnevek között.
  Na azért helyére kerültek a dolgok Aranyosfodorka segítségeddel!

  VálaszTörlés
 8. Épp' írom egy másik blogban is (plagizálás!) Mi magyarok csak "lakodalmat" vagy csak "tort" tudunk tartani!" - Nem tudom, ki-hogy' van ezzel! - (van igazságalapja...) így aztán inkább nem írnék a "látszólag" sikeres "ügyintézős napomról!" -
  Esetleg kivárom a blog (mai) megjelenését.... ami kb. 16 óra "magasságában" esedékes ?....
  Na, addig itt egy "elkedvetlenítő ?" (esetleg a szemüvegeseknek...)
  a szemüveg -lencse-ára

  VálaszTörlés