2009. szeptember 28., hétfő

Tegnap volt ...

...a szív világnapja.
Szeptember utolsó vasárnapján a szív került a középpontba. E napon a szakemberek a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire kívánják felhívni a lakosság figyelmét, ugyanis jelenleg ezek számítanak a világ vezető halálokainak. Mindez annak ellenére, hogy a szív- és érrendszeri betegségek hátterében leginkább az egészségtelen életmód áll, ami viszont csak és kizárólag döntés kérdése. Többek között az elhízás, a magas vérnyomás és vércukorszint, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, a magas koleszterinszint, és a sok stressz játszik meghatározó szerepet e betegségek kialakulásában.
A legnagyobb problémát ugyanakkor az jelenti, hogy az egyik legfőbb közös jellemzőjük az, hogy általában nagyon sokáig nem okoznak semmilyen panaszt, így sokszor csak akkor észleljük, hogy baj van, amikor már komolyra fordult a helyzet. A WHO adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek évente több mint 17,5 millió emberéletet követelnek világszerte. Hazánkban sajnos ez a szám még rosszabb, ugyanis a kardiovaszkuláris betegség következében elhunyt betegek aránya mintegy 45 százalékkal magasabb, mint az európai átlag.
A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében a rizikó faktorok visszaszorítása mellett, kiemelkedően fontos a rendszeres orvosi felügyelet, mely a megelőzés mellett betegek életminőségének javítását szolgálja. Napjainkban világszerte számos olyan kutatás folyik, amely a szív- és érrendszeri események, illetve annak szövődményeinek megelőzését vizsgálja, ezáltal egyre hatékonyabb terápiás eljárásokat kidolgozva. A nemzetközi kardiológiai kongresszusokon legutóbb nyilvánosságra hozott két jelentős mérföldkőnek számító vizsgálati program, az ONTARGET és RE-LY, már mind magyar betegek bevonásával folytak. Ez azért is fontos, mert a pontos magyar beteginformációk mellett, ezáltal a legkorszerűbb terápiák is elérhetővé válnak a hazai betegek számára.
Az ONTARGET az egyik valaha folytatott legnagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, amelynek keretében egy olyan vérnyomáscsökkentőt teszteltek, amely 25 százalékkal csökkenti a súlyos szív- és érrendszeri események, azaz a stroke vagy szívinfarktus bekövetkezésének esélyét. A RE-LY vizsgálat eredményei pedig bebizonyították, hogy a tesztelt orális véralvadásgátló 34 százalékkal csökkenti a stroke és a szisztémás embólia kialakulásának esélyét a szívritmuszavarban szenvedő betegek esetében, és hatásának köszönhetően 20 százalékkal ritkábban alakultak ki vérzéses szövődmények.
Mindkét vizsgálatot Dr. Keltai Mátyás vezette hazánkban. Az Országos Kardiológiai Intézet professzora szerint ezek a vizsgálatok jelentős mérföldkövei lesznek a gyógyszeres kezelések korszerűsítésének. Hangsúlyozta azonban, hogy mindenekelőtt a megelőzés a legfontosabb, ami elsősorban nem orvosi feladat, hanem minden ember saját felelőssége, hogy a mindennapjait milyen minőségben éli és mit tesz meg a hosszú, egészséges, boldog élet érdekében.
/ http://www.szabadfold.hu/csaladotthon/venynelkul/szeptember_27_a_sziv_vilagnapja  /
Kép: http://zsuzsakreativ.hu/catalog/EX/EX0003__muanyag_diszek(sziv).JPG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése