2009. november 18., szerda

Hauff és a kis Mukk

Magam is megdöbbentem, amikor a wikiben, abban a két sorban /mert nincs több róla/ azt olvastam, hogy W. Hauff csak 25 évet élt. Miért hiszi az ember, hogy a meseírók öreg emberek ? Nem is tudom.
Aztán perszehogy előbányásztam a saját Hauff meséskönyvemet. Íme a képei:

A mesekönyv borítója

Ilyren a borító belső oldala

Ez egy reklám a könyvben a Dugó Danis könyvekről

Ez meg a kis Mukkos mese



Wilhelm Hauff (1802. november 29. – 1827. november 18.) német író, meseíró, a biedermeier korszak alakja.
Három gyűjteményt (almanachot) adott ki meséiből, amelyek világszerte ismertté váltak. / A kis Mukk története, A gólyakalifa, A spessarti fogadó – ez utóbbi kettőből film is készült./
Wilhelm Hauff mindössze 25 évet élt, és ebből is csak három évet töltött alkotómunkával. Írt regényt, novellát, verset, szerkesztett folyóiratot, mégis elsősorban meséi révén vált világhírűvé. Hauff abban a korban élt, amikor a költők és az írók felfedezték a népmeséket, és hozzáfogtak a feldolgozásukhoz - ekkor kezdték el összeállítani híres népmesegyűjteményüket a Grimm testvérek is. Hauff is merített ebből a forrásból; főleg gyermekkorának színhelye, Tübling erdős vidéke ihlette meg, a középkori lovagok emlékét idéző, kísértetiesen romos várak, vízmosta szakadékok legendás világa. Műveihez azonban nem egyedül a német népmesekincset használta fel, hanem keleti motívumokkal ötvözte azt.
Kép, szöveg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Hauff  és http://www.tujapont.hu/  
Ezt érdemes elolvasni:
Kosáryné Réz Lola : http://epa.oszk.hu/00000/00022/00362/11026.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése