2009. december 3., csütörtök

Zebrák

Mivel nagyhirtelen látóterembe kerültek a zebrák - no nem az igaziak, csak a gyalogátkelők - egy friss hírt mutatok Szlovéniából, egyet meg Pécsről. Ez utóbbit kiegészítem azzal, hogy a Vasarely-s zebra-zebra megoldás nekem nagyon tetszene. És mi lenne, ha több kis zebraképből állna az átkelő-zebra ? : - ) Legalább egy évig, aztán fessék be hagyományosra, ha akarják.


Felejtsük el a csíkozást! Erre szólít fel a szlovén Eduard Cehovin és Tanja Devetak új projektje, a Ljubljanában megvalósított Zebra Crossings. A cél az átkelőhelyek megszokott imázsának újragondolása volt egy művészeti projekt keretében: az alkotás színtere az utca, a kultúrafogyasztók pedig a fővárosi gyalogosok lettek.
A ljubljanai egyetem formatervezési tanszékén tipográfiát oktató, nemzetközi hírű Čehovin és a ljulbjanai textildesigner Devetak a Zebra Crossings projekt keretében újragondolták az átkelők milyenségét.
A sávokat vonalkódszerű jelrendszer helyettesíti, középen fehér foltokkal, amelyek mintha járókövek lennének az optikailag elbizonytalanító vékony vonalak tengerében. A másik verzióban az eredetileg üresen hagyandó felületre egymásba kapaszkodó fehér köröket festettek.


Az alkotók reményei szerint a látványos köztéri alkotások segítségével párbeszéd alakul majd ki művészek és használók között az utca, az urbánus tér jellegéről és alakulásáról, ami akár a megszokott vizuális világ átalakulásához is vezethet. / http://www.hg.hu /

Pécsett, a Jókai utcában, az iskola közelében lévő zebrát is újjáépítették. Az úttestből domborúan kiemelkedő, kőburkolatú szakaszról van szó, amelyen a csíkok úgy jöttek létre, hogy szürke és piros kövek váltakozása adja ki a mintázatot. A probléma az, hogy csak néhány méter távolságból lehet észlelni, hogy zebráról van szó. A gondot olyan szülő jelezte lapunk számára, aki autóval hozza-viszi gyermekét az iskolába.Mindenki megnyugtatására : A szürke részek fehérre festését már megrendelték .

A hatóságtól azt is megkérdeztük, hogy lehetséges volna-e a Victor Vasarely által alkotott zebra gyalogátkelő jelzéseként történő felfestése Pécs egyes kiválasztott közlekedési csomópontjára. Ezt az ötletet korábban egy EKF-es civil ötletpályázat során vetette fel egy pályázó, és akkor komoly szakmai vitát indukált az elképzelés.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság válasza szerint „a fent említett előírásokból következik, hogy kijelölt gyalogos átkelőhely gyanánt a Vasarely-minta felfestése sem lehetséges”. Perényi Péter szerint pontosan azért nem felel meg a Vasarely minta az előírásoknak, mert azok szerint a fehér csíkok vastagsága 50 centiméteres, a köztük lévő szünetek ugyancsak 50 centi szélesek, ezzel a kötöttséggel pedig nemigen alakítható ki a Vasarely által megteremtett ló figurája. / http://www.bama.hu /
Egyet nem tudok: a Nemzetközi Hatóság az a szlovéneknek nem parancsol, csak nekünk ?


Milyen a véletlen, épp ma este kaptam "Délim"-től egy ide passzoló képet. Naná, hogy beteszem: jópofa ez is !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése