2010. január 18., hétfő

A himalájai méhek vándorlásának rejtélye

Csodálatos filmet láttam a himalájai méhek (Apis dorsata laboriosa) rejtélyes életéről. Ezek a normál méhnél nagyobbak, a Himalája lejtőin Assam környékén élnek – egy ideig. Aztán egyszer csak felkerekednek és hatalmas rajokban, milliónyian elindulnak a Brahmaputra völgyébe. Itt van egy – egyetlen egy hatalmas fa, melynek ágaira elkezdik építeni új házaikat, és itt élnek négy hónapon át. A fa körül a földművesek mustárt termelnek, főleg ennek virágából gyűjtik a virágport, majd amikor az otthonukul szolgáló Bombax fa is elvirágzott, elkezdenek „hazafelé” készülődni.
Hosszú utat tesznek meg, amíg visszaérnek hegyes hazájukba. A tudósoknak azonban van egy gondjuk: a Himalája lábainál kikelt fiatal méhek hogyan képesek megtalálni őseik által kiválasztott egyetlen fát több száz km-rel arrébb? És az itt kikeltek, miképp tudnak visszajutni újra a Himalájához ? Rendben van, a királynő/k/ megmaradnak, és tudhatják az utat, de ilyen óriási méhcsaládok mégis különös, hogy képesek lennének egyetlen vezér „parancsát” követni.
Sajnos a neten magyarul nem találtam semmit róluk, itt történik említés a fajtáról: http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&catid=109%3Abioallatoktartasa&id=296%3Ameheink-koezoes-afrikai-stl-szarmaznak&Itemid=43&lang=hu
Illetve az angol nyelvű ismertető itt olvasható: http://en.wikipedia.org/wiki/Apis_dorsata_laboriosa

Ilyen a Bombax fa virága   http://www.banana-tree.com/catalog%20images/image343.jpg

Kép az egyik méhcsaládról http://www.culturaapicola.com.ar/wiki/index.php/Apis_dorsata  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése