2010. február 8., hétfő

Betoncsoda

Azt hinné az ember, hogy a „Világörökség” mint olyan, rendkívül fontos dolog – s ha fontos, akkor a neten minden további nélkül nézhető/kutatható/megismerhető. Azt hittem, mindenkinek fontos, hogy mutogassa a saját, világörökségi listára felkerült ”kincsét”. Hát kicsit tévedtem, amikor ezt hittem, mert annyira azért nem könnyű megtalálni ezeket.
Láttam egy filmet a Lengyelországi Wroclawban található, 2006 óta a világörökséghez tartozó Hala Ludowa nevű épületről. (Hosszas kutakodás után derült ki, jobb így keresni: angolul: Centennial Hall, Hall of the People, vagy németül: Jahrhunderthalle – s feltehetőleg lengyelül lenne a legtöbb találat …)
 Kép légifotós: http://www.mekobiet2009.pl/pliki/galeria/duze/247209468.jpg
Megfogott ez a csodálatos, hatalmas épület, - bár hozzá kell tegyem, ez valószínűleg nagymértékben a fantasztikus operatőr/filmes munkának köszönhető. Olyan képeket mutattak, hogy „elsápadtam” az irigységtől – nem építészetileg, hanem a fototechnika, a meglátás nagyszerűsége miatt. A hatást csak fokozta, hogy a képek nagy többségét fekete-fehér változatban mutatták. Rettentően sajnálom, hogy nem tudok nektek ebből egy kockát se bemutatni….A youtube-on csak koncert-képek vannak, de itt sport- rendezvényt vagy kongresszusokat is szoktak tartani.
Kép: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Wroclaw_Centennial_Hall_Inside_1.JPG
Az épület és a film kapcsán gondoltam, megkeresem és alaposabban körüljárom ezt az épületet és legalább írok róla – hát elég nehezen találtam anyagot. Magyarul szinte semmit, ezért a fordító programokkal próbálkoztam, több-kevesebb sikerrel.
(Közben találtam a Wikiben egy elég jó leírást Wroclaw-ról is – ezt azért érdemes volt elolvasni. http://hu.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw )
Kép: http://www.centennialhall.eu/
A csarnok építője Max Berg német építész volt (1870-1947) - az épületről képeket a Google-ban az ő nevét beütve is találhatsz. Szinte hihetetlen, hogy ez a hatalmas épületkomplexum 20 hónap alatt készült el. Csarnok 42 m. magas, felső határán a kupola 67 m. átmérőjű. A belső terem átmérője 95 m., területe 14 ezer m2. 10 ezer fő a befogadó képessége. Rendelkezik egy hatalmas, csodálatos orgonával is.
Állítólag annyira féltek az építés során attól, hogy összedől, hogy az állványzat kivételekor alig mertek a közelben tartózkodni. Ha jól értettem, az átadó ünnepélyre hölgyek nem is mehettek. (Ez nem egészen biztos, mert nem találtam erre nézve hiteles adatot, csak a filmben hallottam.) Valahogy a fotókon nem „igazán jön át” a méret, a filmen sokkal, sokkal jobban lehetett látni/érzékelni a félelmetes betonfalakat.

Wiki ismertető magyar fordítással: http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=pl&u=http://pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Ludowa&ei=NnxuS-uxI4fKnAO6g-j3BA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=6&ved=0CCkQ7gEwBQ&prev=/search%3Fq%3Dhttp:%2B//www.halaludowa.wroc.pl%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26hs%3D7sN
 A lengyel lap magyar fordítással: http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=pl&u=http://www.halaludowa.wroc.pl/&ei=NnxuS-uxI4fKnAO6g-j3BA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CA0Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp:%2B//www.halaludowa.wroc.pl%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26hs%3D7sN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése