2010. február 4., csütörtök

EDP/EDT/EDC

Mivel holnap /péntek/ korán elmegyek itthonról, s hazaérkezésem időpontja is bizonytalan, itt van egy kis olvasnivaló - s majd szombaton jelentkezem.

Sose tudtam egészen pontosan a különbséget, - amin persze a piperézkedésben nálam jártasabb hölgyek most hangosan kacaghatnak akár – s csak most vált számomra világossá bizonyos illatszerek pontos, "újkori" meghatározása.
Abban a sokszor visszasírt, régi szép ifjúkoromban, én a tiszta levendula, vagy a levendula-széna 1:1 arányú keverékét szerettem, mert akkoriban lehetett kölnit még kimérve is kapni.
Aztán jól emlékszem a fiúk által húsvétkor, merő kitolásból használt Krasznaja Moszkvára is, és arra, hogy húsvét hétfőjén este muszáj volt emiatt hajat mosni !!! /Miért az ember haját locsolják – máig nem tudtam rájönni…/ Aztán később volt 4711-em – azt hiszem ezt még ma is lehet kapni, mintha láttam volna nem is oly rég valahol…
Na de a többi – virágillathoz már semmi köze nem lévő – milliónyi mai illat… Mik ezek ? Miért nem kölnik ? Olyan jó, ismerős, megszokott név volt az ! /Ja, persze tudom, s aki nem, itt olvashatja: http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=1454240  /

Teljesen véletlenül bukkantam rá a http://www.roviditesek.hu/  oldalra, ahol rengeteg rövidítés található – melynek 99 %-áról azt se tudom, eszik, vagy isszák. Nos, ezek között kezdtem el, egy hirtelen ötlettől vezérelve kutatni, mert épp a napokban kaptam Rossmann reklámújságot, s azt lapozgatva /már nem először/ gondolkodtam el, hogy nem is tudom pontosan mi a különbség az EDP, EDT, EDC illatszerek vagy én már csak maradok a régi kifejezésnél ”kölnik” között.
Tehát kérem, figyelem, aki nem tudná:
EDP/EDT/EDC
Jelentés: Eau De Parfum/Toilette/Cologne
Az elnevezés az illat töménységére utal.
Az „,eau”, megnevezés azt jelenti, hogy a szóban forgó illatszer vízalapú.
Az eau de parfum közel 15%-ban is tartalmazhat parfümolajat.
Az eau de toilette kb.10-11 %-os parfümolaj tartalmú.
Az eau de Cologne-nek pedig kevesebb mint 5% a parfümolaj aránya.
Kép/lila/: http://www.parfumgyartas.hu/webshop/product_info.php/products_id/117?osCsid=8cb8e004e8fe312a98c13cfb1e8dc39b
Kölni: http://www.karstadt.de/dbimages/be/9/0668331959_g.jpg  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése