2010. február 19., péntek

Vannak még csodagyerekek !


A kelet-angliai Holt városában élő Kieron Williamson művészi képességeit bármely komoly festő megirigyelhetné, és sokan Pablo Picassóhoz hasonlítják, ahhoz a csodagyerekhez, aki a XX. század egyik legismertebb művészévé nőtte ki magát. A norfolki táj inspirálta hangulatos pasztellképei, akvarelljei és olajfestményei életkorát jóval meghaladó érettségről tanúskodnak. Volt olyan képe, amelyet 1500 fontra értékeltek.

Az egész egy cornwalli családi üdüléssel kezdődött a délnyugat-angliai tengerparton akkor, amikor Kieron ötéves volt. A kikötő látványa sarkallta arra, hogy megkérje szüleit: vegyék meg első rajzkészletét. Attól a perctől kezdve a festészet magával ragadta - meséli az apja, Keith Williamson.
"Amikor elkezdett festeni, minden reggel hatkor kelt és mi a lekváros üvegek csörgésére ébredtünk, és most sem változott sokat" - teszi hozzá. Kieron szülei támogatják szenvedélyét, de vigyáznak arra, hogy ne erőltessék a festést. Csak akkor fest és azt, amit akar, és a család korlátozott számban ajánl fel eladásra képeket. Az ifjú festőnek több százas várólistája van, és a "megrendelések" a világ minden részéből záporoznak.
Az apa elmondása szerint a Kieron műveiből tartott novemberi árusítás fenomenális volt, még Japánból is odavonzott egy vevőt. "Voltak olyanok, akik már éjszaka leutaztak, voltak, akik kint vártak, hogy reggel bejöhessenek az ajtón, a telefonok veszettül csörögtek, amikor 9 órakor kinyílt az ajtó, és 14 percen belül a 16 képből álló egész készlet elkelt."
Kieron egy átlagos helyi iskolába jár, egy helybeli pasztellfestőtől vesz leckéket és szülővárosában szárnyai alá vette a Picturecraft képtár. A galéria igazgatója, Adrian Hill szerint Kieron napról napra jobban fest. Miközben gondosan kifüggeszt Kieron legjobb művei közül néhányat, Hill elmondja, hogy a művészvilág a fiatal Picassóhoz hasonlítja a gyerkőcöt.
Tehetsége, pénze és a sok dicséret könnyen a fiú fejébe szállhatna, de Kieron állítja: barátai segítenek abban, hogy két lábbal a földön álljon. "Néhányan közülük olyan jók akarnak lenni mint én, és néhányan azt gondolják, hmm, nem is vagy olyan jó" - mondja.
Kieron kedvenc festője egy brit művész, Edward Seago és keresetének egy részét arra fordította, hogy megvegye példaképe egy alkotását.
Kieron szülei és húga, Billi-Jo csak egy átlagos hétéves kisfiút látnak benne, aki szeret rohangálni a ház körül és megőrül a fociért. Saját bevallása szerint egyetlen vágya, hogy nagykorában igazi művész legyen.
Szöveg: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=603189   
Arcképe http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/0//47/86/47086317_1ak.jpg  
Kép: http://pitapata.files.wordpress.com/2009/11/kieron-williamson.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése