2010. március 19., péntek

Különös helyek a világon

Megint csak TV élményt szeretnék megosztani Veletek. A világ tele van különleges dolgokkal, s amennyire haragszom néha, amikor „rossz” dolgokat látok, épp annyira örülök más esetekben, amikor olyan helyekre visz el a Tv kamera/képernyő, ahová az életemben soha semmiképp nem juthattam volna el. Most pl. Egy pennsylvaniai településről Centralia-ról szóló filmet láttam. Amikor rákerestem a neten, találtam egy igen jó leírást, ennek részleteit olvashatjátok az alábbiakban:

Centralia, az elveszett város története
1962-ben járunk, Pennsylvániában, az USA (és Pennsylvania) keleti részén, Columbia megyében, az ún. antracit régióban. 1854-től folyt a környéken szénbányászat kb. az 1960-as évek közepéig. Az álmos kisvárosnak 1100 lakosa volt, ami mintegy 545 családot jelentett. 1962 májusában a város elöljárói felfogadták a helyi önkéntes tűzoltók öt tagját, hogy a Memorial Day -re takarítsák ki a várost, ami annyit jelentett, hogy az Odd Fellows temető közelében lévő, felhagyott bányába behordott szemetet égessék el. Így is tettek. A szemetet elégették, majd eloltották a tüzet a járatban…

 
Kép:  http://thewitcontinuum.files.wordpress.com/2009/02/7-centralia-pennsylvania-abandoned-city1.jpg

Legalábbis azt hitték. A szemét mélyebb rétegeiben a tűz nem aludt el, hanem átterjedt a járatban lévő szénre és azóta is ég. A tűz hatásai elképesztő méreteket öltöttek. Centralia gyakorlatilag eltűnt a térképről.1962 és 1978 között 3.3 millió dollárt költött az állami és szövetségi kormány a tűz megfékezésére. Az eredmény teljes kudarc volt.A város alatt a szén eközben folyamatosan égett. 1984-ben a kongresszus 42 millió dollárt adott a város elköltöztetésére, a lakosok nagy részét a közeli Ashland városába telepítették át, azonban néhányan ellenálltak a szövetségi kormánynak, tekintettel arra, hogy azt feltételezték, hogy ez az egész azért történik, mert a város alatt még a tűz ellenére is hatalmas szénkészletek vannak, amelyeket az államhoz közel álló vállalkozók olcsón akarnak megkaparintani a kitermeléssel járó busás haszon fejében.

 


Végül 1992-ben Pennsylvania állam kisajátította valamennyi ingatlant. 1993-ban le kellett zárni a városhoz vezető főutat, tekintettel arra, hogy a javítási próbálkozások nem vezettek eredményre. Az út megsüllyedt, széttöredezett. A föld alatt égő szén füstje a repedéseken tör utat a légkörbe. A város végső, szimbolikus halálát a postai irányítószám visszavonása jelentette 2002-ben. A tűz terjed a föld alatt. Napjainkban mintegy 1.6 km2 körüli a kiterjedése és négy irányban terjed. Útját a fémszagú gőzfelhők, instabil földfelszín, szén-monoxid jelzi. A város épületeinek nagy részét elbontották, négy temetője karbantartott, azonban több lakója van, mint a városnak. A tűz a mélyben tovább ég, jelen pillanatban nincsenek tervek az eloltására, amely egyes vélemények szerint akár ezer évig is éghet, elpusztítva a növényeket, hatalmas mennyiségű szén-monoxidot és egyéb mérges gázokat engedve a légkörbe.
A cikk eredeti helye: http://www.azso.hu/?p=455






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése